Unda de viitura toxica din Ungaria ajunge in aceasta noapte in Romania
UPDATE: Valul de apa otravita din Ungaria ajunge in Romania, pe Dunare, peste cateva ore. Va dura sapte zile pana cand unda de poluare va trece de tara noastra, apreciaza specialistii.
Autoritatile sunt in alerta, iar angajatii laboratoarelor de calitate a apei masoara din doua in doua ore concentratia de metale grele din fluviu. Cu totii se pregatesc pentru cel mai pesimist dintre scenarii.
Bazias este punctul fierbinte pentru specialisti. Acolo intra Dunarea in tara si de acolo se primesc semnale daca suntem sau nu in pericol.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Expertii spun ca nivelul normal al masuratorilor de metale grele este undeva intre 6,5 si cel mult 8,5, pentru ca pestii si plantele din Dunare sa nu sufere. La intrarea fluviului in Romania, analizele arata aproape 8.
Crapul si carasul, de exemplu, nu mai pot supravietui cand apa are un pH mai mare de 9. Mortalitatea creste in functie de nivelul de toxicitate, densitatea pestilor si sensibilitatea speciilor.
Pe de alta parte, avem si noroc. De joi, de cand a ajuns in Dunare pe teritoriul Ungariei, cu pH 14 - mortal, adica - apa otravita a trecut prin Croatia si Serbia la un nivel mult diluat: 9. Iar la noi in tara vine cu maximum 8. Chiar si asa, pescarii de pe Dunare au inceput sa nu mai arunce unditele-n fluviu.
Autoritatile din judetele pe unde trece Dunarea sunt pregatite pentru ce e mai rau. Localnicilor din Drobeta Turnu Severin, carora le ajunge apa la robinete direct din Dunare, asteapta cu suflet la gura date noi.
Romania mai are si alte motive de ingrijorare. In doua locuri, la Oradea si Tulcea, avem si noi acelasi tip de reziduu toxic, care in Ungaria a provocat cea mai mare catastrofa ecologica din istoria tarii.
Halda de slam se intinde pe aproximativ 60 de hectare si se afla la 4 kilometri distanta de fabrica de aluminiu de la Tulcea. Peisajul este dezolant, insa, spre deosebire de Ungaria, aici reziduurile toxice sunt in stare solida si nu lichida.
Aici, in urma cu patru ani, un barbat a murit in chinuri cand a cazut in iazul toxic de oxid de fier si soda caustica al unei fabrici. Pompierii i-au recuperat cadavrul doar cu ajutorul unui elicopter.
Dupa accident, combinatul de alumina a fost inchis de garda de mediu pana anul acesta. A primit autorizatie provizorie de functionare pana in decembrie, cu conditia sa ecologizeze permanent halda de reziduuri toxice.
Conform datelor transmise de autoritatile din Ungaria si Serbia, ministrul roman al mediului anunta ca nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei. Totul este ca nivelul ph-ului sa nu treaca de 8.
Pe de alta parte, in Ungaria, acolo unde a avut loc catastrofa ecologica, numarul mortilor a crescut si a ajuns la 8. Compania MAL, proprietarul uzinei de bauxita-aluminiu, vinovata pentru dezastru, ar putea plati o amenda de 73 de milioane de euro si va fi trecuta sub controlul statului. Directorul uzinei a fost retinut si este interogat.
Borbely: Substantele toxice nu vor afecta flora si fauna din Dunare
Catastrofa ecologica: Deseurile toxice din Ungaria au ajuns in Dunare