Un profesor universitar si 3 directori scolari, trimisi in judecata de DNA
Pe langa cele patru cadre didactice, ai mai fost trimise in judecata inca alte 16 persoane. Toi au legatura cu fraudarea examenelor de bacalaureat - sesiunile de vara si toamna ale anului 2009 - si din vara anului 2010.
Conform Directiei Nationale Anticoruptie, printre persoanele trimise in judecata se afla:
► RUS IOAN - director al Grupului scolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- trafic de influenta in forma continuata,
- doua infractiuni de dare de mita,
- complicitate la fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,
- complicitate la sustragere sau distrugere de inscrisuri in forma continuata;
► VAIDAHAZAN IOAN - director adjunct la Colegiul tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj Napoca, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- luare de mita in forma continuata,
- trafic de influenta in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,
- sustragere sau distrugere de inscrisuri in forma continuata
► CORNOIU ILIE - profesor universitar in cadrul Universitatii de stinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- luare de mita in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,
- sustragere sau distrugere de inscrisuri, in forma continuata
► AVRAM DOREL - director al Grupului Scolar „Didactica Nova” din Cluj Napoca si director adjunct la Liceul „Victor Babes” din Cluj Napoca, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta in forma continuata.
Conform rechizitoriului, Rus, Vaidahazan, Avram si Cornoiu au pus la cale fraudarea examenelor de bacalaureat - sesiunile de vara si toamna ale anului 2009 si din vara anului 2010 - pentru a obtine un profit de peste 30.000 de euro!
Acesti "profesori" au cerut de la 61 de candidati sume de bani cuprinse intre 250 si 350 de euro pentru fiecare proba scrisa.
In schimbul banilor, cadrele didactice au promis ca le vor inlesni acestor candidati promovarea in mod fraudulos a bacalaureatului.
Si, pentru a asigura reusita celor promise, "inculpatii s-au implicat in comiterea a nu mai putin de 164 acte materiale de falsificare a lucrarilor de bacalaureat la probele scrise (intre 1 si 4 probe pentru fiecare candidat), sustragerea lucrarilor originale si inlocuirea lor cu cele falsificate care au fost predate centrelor zonale de evaluare."
Conform procurorilor, Rus Ioan, de exemplu, in calitate de director al Grupului scolar „Alexandru Borza”, a pretins de la un numar de 33 de candidati suma totala de 23.650 euro, din care a primit efectiv suma de 22.350 euro si 11.100 lei lasand sa se creada fata de acesti candidati ca are influenta pe langa unii din membri comisiilor de examen de la cele trei sesiuni de bacalaureat si ii poate ajuta sa promoveze in mod fraudulos probele scrise.
Din banii primiti, inculpatului i-au revenit 18.550 euro si 10.000 lei.
O parte din aceste sume au ajuns si la alte persoane, 16 dintre acestea fiind trimise in judecata acum de DNA, alaturi de cei trei directori si profesorul universitar.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, profesori, dna, mita, frauda, coruptie,
Dată publicare:
14-09-2010 00:00