Un fost politist cere 100.000 de euro daune dupa ca fost inchis pe nedrept
Dupa sase ani de ancheta, fostul sub-comisar din Ilfov a aflat ca procurorii anticoruptie si-au retras toate acuzatiile. Acum, barbatul vrea razbunare pentru eroarea judiciara care i-a distrus viata.
Desi este om in toata firea, barbatul nu se poate abtine sa nu planga cand isi aminteste cosmarul pe care l-a trait acum sase ani.
Intr-o seara de octombrie, dupa ce un hot inchis in penitenciar a spus ca i-ar fi dat bunuri si 4500 de dolari pentru a-l face scapat, subcomisarul a fost aruncat dupa gratii de Parchetul National Anticoruptie. Asta desi, spune politistul, nu il cerceta el pe respectivul infractor.
Vreme de 110 zile, fostul sub-comisar de la Politia Ilfov a trait intr-o celula de arest la Directia de Cercetari Penale, alaturi de traficanti de droguri si alti colegi acuzati de coruptie. Cel mai renumit coleg de celula ramane americanul Kurt Treptow, acuzat si condamnat in Romania pentru pedofilie.
Eliberat, politistul a pierdut tot: cariera, familie, liniste. Asta, dupa o ancheta care de curand a luat o turnura spectaculoasa. Un alt procuror decat cel care l-a aruncat dupa gratii i-a trimis o hartie care il absolva de orice vina.
Fostul politist a dat statul in judecata si cere sa fie despagubit pentru eroarea judiciara. Vrea 380.000 de lei noi, adica 100.000 de euro. Gest care pune pe ganduri inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii care se confrunta cu tot mai multe cazuri de erori judiciare comise de procurori si judecatori.
Procesul fostului subcomisar cu statul va incepe vineri, la Tribunalul Bucuresti. Statul risca din nou sa fie pus la plata, insa oficialii din justitie recunosc ca sunt sanse minime ca procurorul responsabil de aceasta eroare judiciara sa fie pus sa plateasca din buzunar. Asta, desi exista o lege potrivit careia magistratii responsabili de aceste erori pot fi pedepsiti.