Spitalele administrate de Primaria Capitalei vor avea detectoare de fum
UPDATE: Asa cum trebuie sa se intample cel putin o data pe an la fiecare spital din Romania, si maternitatea Giulesti a fost verificata de pompieri in luna ianuarie. Totul a fost in regula. Va-ntrebati cum asa, daca nu aveau macar un senzor de fum?
Legea nu prevede astfel de dispozitive pentru... cladirile vechi. Militarii au verificat daca exista extinctoare, daca hidrantii sunt functionali, in ce masura este respectat planul de evacuare si cum sunt instalatiile electrice.
Verificarile si amenzile insa nu au schimbat mare lucru. In continuare majoritatea spitalelor se bazeaza pentru a interveni in caz de incendiu doar pe extinctoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spitalul Filantropia din Capitala. Directorul administrativ si unul dintre medici ne arata cat sunt de pregatiti in caz de incendiu. In sala de reanimare pentru copiii nascuti prematur - adica una similara cu cea de la maternitatea Giulesti - exista sistem de avertizare pentru fum.
La Spitalul Caritas, directorul recunoaste ca fiind o cladire veche si neavand fonduri nu exista decat extinctoare si hidranti. Insa si aici e o problema: la un etaj superior s-au gasit extinctoare, insa termenul de valabilitate le expirase in 2008.
La spitalul Budimex, situatia e undeva la mijloc din punct de vedere al prevenirii incediilor: "Avem sisteme de avertizare cu fum - cele existente sunt din fonduri private si acopera doar o parte din spital. Numai cateva sunt functionale - restul au fost dezafectate pentru ca sunt lucrari...", a declarat directorul medical al spitalului.
Se fac insa teste pentru ca macar 3 etaje sa beneficieze de senzori de fum si alarme functionale in caz de foc.
Sistemele de avertizare pentru fum ar fi costat cam 20.000 de euro. Nu este o suma mare cand te gandesti ca se investesc sute de mii de euro in echipamente medicale ce nu sunt folosite niciodata.
Acum, ca tragedia s-a produs la maternitatea Giulesti, primaria, cea care are in subordine spitalele din Bucuresti, s-a gandit sa monteze in absolut toate centrele medicale astfel de avertizoare.
Piata este plina de astfel de oferte ce pornesc de la 100 de euro. Sistemele complexe, care contin aparate de detectare, butoane de alertare, sirene, dar si o unitate centrala pot trece de 15.000 de euro.
Un sistem de avertizare si stingere a incendiului, cu stropitori montate pe o suprafata mare, ajunge si la 100.000 de euro.
Viceprimarul Capitalei a precizat ca, incepand din aceasta saptamana, in toate spitalele vor fi verificate instalatiile electrice, electronice, de gaze naturale si oxigen, precum si procedurile de baza in cazul incendiilor.
In alta ordine de idei, cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii incepand urmarirea penala "in rem" pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava.
Explozia produsa in Sectia de Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire.