Sotii Ceausescu, dezgropati. Testele legistilor ar putea dura saptamani

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Un moment istoric a avut loc in cimitirul Ghencea din Bucuresti. Dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au fost dezgropati la cererea fiului lor Valentin, dar si a ginerelui, sotul Zoiei.

Interviu emotionant cu ginerele sotilor Ceausescu: "Zoe n-a pus niciodata flori la mormantul lor"!

Legistii au prelevat probe din sicrie si trebuie acum sa puna capat speculatiilor din ultimii 20 de ani, potrivit carora in cele doua morminte nu s-ar afla de fapt cuplul prezidential. La prima vedere, temerile au fost spulberate - cei prezenti au recunoscut hainele din momentul executiei, insa doar testele ADN vor da raspunsurile.

Ora 7:00 dimineata, cimitirul Ghencea Civil - agitatie mare. Deshumarea cuplului Ceausescu a fost pregatita in cel mai mare secret. Agentii de paza au avut o misiunea clara: niciun curios sa nu asiste.

Reprezentantii Institutului de Medicina Legala au inceput procedura. Primele dezgropate au fost ramasitele lui Nicoale Ceausescu. Groparii adusi din zori au terminat treaba rapid, iar expertii au prelevat probe ADN.

Citește și
Valentin Ceausescu
Tablourile revendicate de Valentin Ceausescu raman in custodia statului
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

A urmat mormantul Elenei Ceausescu. Specialistii legisti au luat si din sicriul ei mostre ADN. Dupa exact trei ore, legistii au parasit locul, carand lazile frigorifice in care au transportat in siguranta probele cu pricina.

Nicolae Ceusescu s-a pastrat mai bine decat Elena

Sotul Zoiei Ceausescu, Mircea Oprean, a declarat ca la Nicolae Ceausescu ramasitele pamantesti s-au conservat mai bine, iar la Elena Ceausescu locul a fost mai umed si probele erau mai degradate, adaugand ca peste sicriele socrilor sai nu a fost turnat beton.

El a precizat ca a vazut, la deshumarea lui Nicolae Ceausescu, centura, caciula, precum si pantalonii si paltonul gaurite de gloante.

"Nu s-a lamurit niciun mister. Dupa ce am vazut, inclin sa cred ca sunt ei. Pana nu se face proba ADN nu pot fi convins", a spus Mircea Oprean.

Au fost ingropati cu rumegus in cosciug

In opinia sa, cei doi nu au fost ingropati crestineste, in sensul ca in sicrie, in loc sa se puna o panza, s-a pus rumegus, iar Nicolae Ceausescu are mormantul pe o alee, intre alte cavouri.

Ginerele lui Ceausescu a mai spus ca vrea sa completeze lista "criminalilor" socrilor sai cu alte nume, spunand ca pe langa cei pe care i-a nominalizat deja, respectiv Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu si Petre Roman, ii adauga si pe Virgil Magureanu si Victor Athanasie Stanculescu, care "nu numai ca au fost criminali, dar s-au purtat cu niste cadavre ca niste pagani, au pus sub ei rumegus".

"Am dezgropat neomenia celor care s-au erijat in conducatorii tarii dupa 1989", a afirmat Oprean.

ADN-ul ar putea fi degradat

Directorul IML, Dan dermengiu a declarat ca spera sa reuseasca identificarea ramasitelor pe baza probelor prelevate.

"Sper ca ADN sa nu fie degradat de apa, ingrasaminte sau substante acide, pentru ca altfel va fi foarte dificil de obtinut un rezultat precis. In general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase", a mai spus directorul INML.

El a precizat ca au fost situatii in care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obtinut si dupa mai mult de jumatate de an.

Dupa ce va fi obtinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili daca este vorba despre sotii Ceausescu.

Caciula cu care a fost ingropat Ceausescu era in sicriu

Un barbat care sustine ca a participat la o parte a procedurii de exhumare a lui Nicolae Ceausescu a declarat ca sicriul fostului dictator a fost scos din mormant si pus pe un postament, pentru ca medicii legisti sa poata preleva probe.

El a precizat ca medicii au luat probe biologice, dar si din hainele cu care a fost inmormantat Nicolae Ceausescu. Acesta a aratat ca, in opinia lui, sigur in acel loc este inmormantat Nicolae Ceausescu, precizand ca dupa deshumare i-a vazut caciula cu care a fost inmormantat in decembrie 1989. El a mai spus ca sicriul era "identic" cu cel adus de Gelu Voican Voiculescu in 1989, dupa executia cuplului Ceausescu.

Testele legistilor ar putea dura cateva saptamani. Pana atunci ne bazam doar pe observatiile celor care au asistat de aproape la deshumare si luam in calcul varianta sustinuta de artizanii inmormantarii sotilor Ceausescu, conform careia fostul presedinte comunist si sotia acestuia, impuscati la 25 decembrie 1989 s-au aflat tot timpul aici in cimitirul Ghencea Civil.

Oficialii INML, care au dat de inteles ca ar avea nevoie si de fisele medicale ale celor doi, au precizat ca toate costurile acestor teste - circa 5000 de lei - vor fi suportate de catre urmasii lui Ceausescu. In cazul in care specialistii de la Mina Minovici nu vor reusi sa extraga ADN-ul din probele prelevate miercuri, vor apela la ajutorul unor colegi experti din Viena, ceea ce inseamna costuri suplimentare de aproximativ 2500 de euro.

Dupa executie, acum mai bine de 20 de ani, trupurile celor doi au fost tinute 5 zile la morga din Targoviste si apoi au fost transportate sub escorta militara la Bucuresti. Inmormantarea a decurs rapid, pe inserat, in Cimitirul Ghencea, asa cum isi aduce aminte unul dintre matorii evenimentului, Gelu Voican Voiculescu: "A fost o improvizatie. Nu au existat parcele disponibile si s-a recurs la solutia asta: s-a luat din alee si acesta este si motivul pentru care au fost inmormantati separat. Totul s-a facut in graba si in mare taina, pentru ca exista riscul ca populatia sa vina sa-i dezgroape si sa profaneze mormintele."

Aceasta taina a dus insa la speculatii care au circulat ani intregi. Ba ca cei doi sunt de fapt in viata, ba ca in sicrie nu este niciun trup, ba ca cei ingropati acolo ar fi niste straini, nicidecum cuplul prezidential.

Asa se face ca acum 6 ani Zoia Ceausescu a cerut ca instanta de judecata sa oblige Ministerul Apararii sa o lase sa isi deshumeze parintii. Voia o certitudine.

Procesul a fost lung si presarat de situatii aberate. Administratia Cimitirelor pasa responsabilitatea Armatei, cei de aici sustineau ca nu e treaba lor si indreptau cererea inapoi la Cimitire. Instanta a somat pe rand ambele institutii si in cele din urma a decis: urmasii sotilor Ceausescu au dreptul sa-i dezgroape.

In cel mult 6 luni, Institutul de Medicina Legala va anunta si concluziile acestor analize extrem de delicate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Documentar despre Nicolae Ceausescu, deliciul publicului de la Cannes
Documentar despre Nicolae Ceausescu, deliciul publicului de la Cannes

Romania mereu surprinzatoare este o prezenta constanta a festivalului de film de la Cannes. 'Autobiografia lui Nicolae Ceausescu' este un documentar semnat Andrei Ujica. 

Tablourile revendicate de Valentin Ceausescu raman in custodia statului
Tablourile revendicate de Valentin Ceausescu raman in custodia statului

Este vorba despre panzele confiscate in 1989 si pe care baiatul fostului presedinte nu le-a primit nici pana acum. Si asta pentru ca Muzeul National de Arta il acuza ca pretinde si opere care n-ar fi apartinut nici lui, si nici familiei sale.
 

Ultimii nostalgici. Circ la mormantul lui Ceausescu! VIDEO
Ultimii nostalgici. Circ la mormantul lui Ceausescu! VIDEO

Sunt destui romani care nu vor uita toata viata ziua de 26 de ianuarie, cand la televizor tovarasul primea zeci de cosuri de flori din partea fiilor patriei, iar Republica Socialista Romania isi vedea in pas alert de drumul ei spre comunism in zbor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.