Seful vamii Ploiesti: Spaga ajungea si la Sorin Blejnar, presedintele ANAF
UPDATE: Cornel Costea, seful vamii Ploiesti, a declarat in fata judecatorilor ca a luat mita 90.000 de lei, din care a oprit o treime. Dupa stiinta sa, banii ar fi ajuns si la presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta neaga insa toate acuzatiile.
"Am luat mita 90 de mii de lei, o parte ajungea la presedintele S.B.". Declaratia este din cererea de arestare intocmita de procurori in cazul Cornel Costea, seful biroului vamal Ploiesti.
S.B sunt initialele presedintelui ANAF Sorin Blejnar, care neaga insa orice legatura cu personajul si ii catalogheaza spusele drept "calomnii".
"Eu nu am citit declaratiile lui Costea. Nu am luat nimic de la Costea, iar daca voi fi chemat de catre organele de urmarire penala sa dau declaratii, ma voi duce pentru ca vreau sa se faca dreptate si pentru ca sunt obligat de lege", a spus Blejnar.
Cornel Costea, seful vamii Ploiesti, ar fi recunoscut in fata anchetatorilor ca a primit mita si ca a dat o parte din bani sefilor de la Bucuresti. Procurorii anticoruptie au notat ca:
"In perioada octombrie 2010-ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul impartindu-i intre vamesi si alte persoane, ca P.P si P.S., bani care, dupa stiinta sa ajungeau la presedintele S.B."
Declaratia lui Cornel Costea ar indica nivelul cel mai inalt pana la care ajungea mita si anume chiar seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Cel care are in responsabilitate verificarea tuturor taxelor si impozitelor din Romania, dar si controlul asupra tuturor marfurilor care intra si ies din tara.
Cornel Costea a primit mandat de arestare pentru 29 de zile sub acuzatia de luare de mita in forma continua. El ar fi fost sincer, in fata procurorilor. Seful vamii din Ploiesti a recunoscut si faptul ca el a dat instructiuni cum si unde sa fie pusi cei 10.000 de lei - mita luata pentru a favoriza unele firme de import export legume si fructe din Turcia.
Cornel Costea ar fi luat in total 40-50.000 de euro in doar cateva luni pentru a nu efectua controlul unor tiruri pline cu marfa in vama Ploiesti.
Tribunalul Bucuresti: Faptele lui Costea denota un profund dispret fata de valorile sociale
Faptele savarsite de Cornel Costea denota "un curaj deosebit" al acestuia, deoarece, desi stia macar din media de operatiunile de control din vami, a continuat sa primeasca mita chiar in biroul vamal in care lucra, ceea ce indica "un profund dispret" fata de valorile sociale.
Judecatorii Tribunalului Bucuresti arata, in motivarea deciziei de arestare a lui Cornel Costea ca sunt date si indicii temeinice din care rezulta "presupunerea rezonabila" ca acesta a savarsit faptele pentru care este cercetat.
"Desi a luat cunostinta, macar din media, de operatiunile desfasurate pe aceasta linie, a continuat sa primeasca sume de bani, drept mita, in chiar biroul vamal in care lucra, denotand un profund dispret fata de valorile sociale ocrotite de lege, dar si de posibila activitate de prindere intreprinsa de organele judiciare", se arata in documentul instantei.
Totodata, la aprecierea pericolui social, instanta a avut in vedere si urmarile produse, "cu implicatii asupra imaginii acestui sector de activitate, cu atributii de constatare a eventualelor incercari de fraudare a legilor in domeniu si aplicare corelativa de sanctiuni, creand grave deservicii institutiei in cadrul careia isi exercita chiar o functie de conducere".
Arestarea lui Cornel Costea este necesara intrucat "sunt date ca incearca sa zadarniceasca adevarul prin influentarea martorilor", in conditiile in care acesta nu impunea intocmirea documentelor vamale pana nu-si primea comisioanele, mai arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei de arestare.
Mai multe pe www.mediafax.ro!
De ce a fost arestat Cornel Costea, seful vamii Ploiesti
Conform procurorilor DNA, Cornel Costea a cerut in trei luni de zile suma totala de aproximativ 50.000 de euro, ca sa nu mai controleze TIR-urile unei firme cu activitati de import-export din Turcia. Ieri, Costea a fost prins in flagrant delict.
"In perioada noiembrie-decembrie 2010 si ianuarie 2011, in calitate de director al Biroului Vamal Ploiesti, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpatul Costea Cornel Ion, a pretins diferite sume de bani de la un denuntator, patron a mai multor firme care desfasurau activitati de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totala de aproximativ 40.000-50.000 euro, in schimbul neprezentarii tirurilor la controlul fizic in vama Ploiesti." - se arata in comunicatul DNA.
Aceasta suma nu i-a fost suficienta lui Costea. Seful Vamii Ploiesti a mai cerut o suma, nu foarte mica: 20.000 de lei.
El a fost prins in flagrant delict in timp ce lua mita 10.000 de lei, chiar ieri, in timpul descinderilor organizate de procurorii si politistii DNA la Ploiesti.
Astfel, Tribunalul Bucuresti a emis in aceasta dimineata un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, pe numele lui Cornel Costea. El este acuzat de "luare de mita in forma continuata si complicitate la infractiunea de fals intelectual in forma continuata".
Costea a atacat decizia Tribunalului Bucuresti cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DNA si politistii au organizat joi mai multe descinderi in Vama Ploiesti. In urma acestor actiuni, seful Biroului Vamal a fost ridicat de catre anchetatori si adus la DNA Bucuresti.
Dupa ce a fost audiat, procurorii au emis pe numele lui Costea ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar procurorii anticoruptie au propus instantei arestarea preventiva a lui Cornel Costea, pentru luare de mita.
Cornel Costea ocupa interimar functia de director al Biroului Vamal Ploiesti, din vara anului 2010. El nu este angajat al Autoritatii Nationale a Vamilor, ci a fost detasat dintr-o structura a ANAF - sustine vicepresedintele UNPR Sorin Chivu, citat de Mediafax.
Lovitura DNA la Ploiesti. Directorul Vamii a fost ridicat de anchetatori
Anastase, despre coruptia din vami: Nu stiu cine e regina, dar nu e din PDL
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: ploiești, dna, șpagă, mita, vami, coruptie, sorin blejnar, vamesi,
Dată publicare:
25-02-2011 09:18