Raziile de la granita au golit pietele tarii, nu doar gheretele vamesilor


Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2012 12:02
Data publicarii: Joi 24 Februarie 2011 18:19
Categorie: Stiri Economice

Precupetii sarbi si moldoveni, care faceau bani frumosi din micul trafic de frontiera, au inceput sa ne evite. Brusc, se vand tot mai putine tigari pe sub mana, insa si alimentele aduse din vecini au disparut.

La Iasi, in Piata Alexandru, cele 20 de tarabe destinate comerciantilor din Republica erau joi mai mult de decor. Daca inainte puteai sa cumperi de la moldoveni orice, de la unt si miere pana la ulei sau detergent, acum putinii rataciti scot din sacosa cel mult conserve si biscuiti.

Dupa descinderile fulger de la Albita si Siret, vamesii care au scapat de catuse sunt extrem de atenti la toate documentele strainilor. Astfel, cei care nu au permis pentru comert in Romania nici nu mai incearca sa vina.

La Botosani e si mai mare dezamagirea. Tigarile de contrabanda au disparut de pe piata neagra spre usurarea celor care vand legal.

"De cand cu descinderea in vami, la produsele din tutun vanzarile au crescut. Actiunile sunt bune, pe noi ne ajuta", spune Adrian Bidasca, patronul unui supermarket.

Bate vantul a paguba si prin vestul tarii. In Lugoj, de pilda, micul trafic de frontiera era alimentat de vamile Stamora-Moravita si Naidas. Insa, de cand au fost inchisi 87 dintre angajati, nici fostii parteneri de afaceri ai acestora nu se simt bine.

Pentru ca intrau in tara fara sa fie taxate, in majoritatea cazurilor produsele erau si cu 50% mai ieftine ca cele din magazine, de aici si cererea foarte mare.

Curatenia in vami: 32 politisti de frontiera de la Albita, arestati

Coruptia, un ideal in viata. Vile de vamesi "curati ca lacrima"

91 de vamesi si politisti de frontiera din vestul tarii, arestati

Tags: vami, anchete,

Ponta: Dupa vamile din est urmeaza Constanta
Doi vamesi de la Moravita, ce erau cercetati in libertate, au fost arestati
Fostul sef al PTF Siret si alti 14 vamesi si politisti raman in arest
VIDEO PROTVPLUS.RO