"Traiti voi cu 500 de lei pe luna!"- urarea profesorilor catre guvernanti
UPDATE: Ca sa le arate ministrilor cat de jalnica este conditia unui dascal roman, protestatarii din Piata Victoriei au adus cu ei covrigi, adica masa lor zilnica pentru ca alte lucruri nu-si mai permit.
Profesorii spun ca guvernantii le-au luat toate drepturile castigate pana acum. De exemplu, sporurile trecute in contractele colective de munca. De la 1 ianuarie, acestea au disparut odata cu punerea in aplicare a legii unice de salarizare.
Si mai grav este ca multi dintre profesorii care au iesit in strada au castigat in instanta dreptul de a primi majorari garantate prin lege din 2008. Desi au hotararile instantei in mana, Guvernul ii ignora.
Dascalii nu sunt de acord nici cu modificarile aduse de noua Lege a Educatiei. Daniel Funeriu vrea sa schimbe modul in care se fac titularizarile.
Pe langa fluieraturile protestatarilor in strada au rasunat si claxoanele masinilor pentru ca pe tot parcursul marsului circulatia a fost blocata pe mai multe artere, iar unii soferi au asteptat chiar si 15 minute pana sa treaca de o intersectie.
In timpul manifestarii din fata Guvernului, liderii au fost chemati la negocieri. Nu a participat insa premierul, ci ministrul educatiei, ministrul muncii si un secretar de stat din Ministerul de Finante.
In loc sa gaseasca solutii pentru problemele lor, pentru care au iesit in strada, cum ar fi salarizarea sau disponibilizarile, membrii Executivului au incercat sa ii convinga pe sindicalisti ca protestele lor sunt nejustificate.
Urmeza o alta runda de negocieri vineri la Ministerul Educatiei.
Daca nu ajung la o intelegere, calendarul anuntat pana acum ramane in vigoare. Pe 22 aprilie va greva generala de o zi. La sfarsitul semestrului urmeaza greva generala pe perioada nedeterminata care va duce in cele din urma la neincheierea situatiei scolare.
Situatia protestelor de joi:
2.000 de profesori au marsaluit in Capitala
In fata prefecturilor din Dolj si Neamt au avut loc pichete organizate de profesorii sindicalisti.
La Sibiu, sute e profesori au strigat in fata prefecturii, suparati pentru ca nu li se acorda atentie din partea autoritatilor si nu le se respecta revendicarile.
Alti 700 de oameni s-au adunat in fata Palatului Cotroceni pentru proteste.
In timpul actiunilor, profesorii ramasi in scoli nu au predat nimic si nu au pus note. Au discutat in schimb cu elevii, la ore, proiectul noii Legi a Educatiei.
Peste 100 de sindicalisti au pichetat Prefectura Arges, nemultumiti de nerespectarea legii de salarizare in vigoare si de legea pensiilor care vizeaza marirea varstei de pensionare
"Suntem suparati si nemultumiti si de salarii si de varsta de pensionare care se doreste de catre guvernanti. Nu suntem de acord cu marirea varstei de pensionare, in conditiile in care speranta noastra de viata este de 65 de ani. Asta insemna cand iesim la pensie sa ne ducem direct in cimitir, cum sa fim de acord cu asa ceva” a declarat presedintele sindicatului "Primus", Stelian Ungureanu, pentru Mediafax.
Mai multe proteste au avut loc in tara in ultimele doua saptamani.
Profesorii din Buzau, de pilda, n-au mai intrat in clase de doua saptamani iar mitingurile sunt, in oras, la ordinea zilei. Stiu doar un lucru: au castigat in instanta dreptul de a primi salarii mai mari cu 33% si, daca nu isi capata banii, vor continua protestele in zilele urmatoare.
Guvernul insa a facut o lege a salarizarii care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie si nu vrea sa tina cont de aceste hotarari judecatoresti atunci cand se face reincadrarea. Promite in schimb ca va da majorarile castigate, dar esalonat.
Pana acum au mai fost proteste si in Cluj, Constanta, Iasi, Craiova, Arad si Timisoara.