UPDATE: O echipa de salvatori a iesit din mina Petrila
Echipa intrase in subteran luni dimineata, pentru a face verificari, insa nu s-a apropiat de zona in care au avut loc cele doua explozii si unde se afla trupurile celor opt mineri morti.
Cu doar cateva ore in urma, directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, anuntase ca o alta echipa, de noua salvatori, a coborat in mina Petrila, insa doar pentru verificari, nu pentru a recupera trupurile victimelor exploziei de sambata.
O noua echipa de interventie asteapta sa intre in mina pentru a-i recupera pe cei opt mineri ramasi in adancuri. Insa pentru a cobori trebuie sa se asigure ca nu mai exista riscul unei alte explozii.
Mai multi experti monitorizeaza concentratiile de metan din adancul minei si numai in momentul in care datele sunt favorabile, salvatorii pot cobori la 1000 de metri adancime.
Totodata, de duminica se lucreaza la neutralizarea mediului explozibil printr-o tehnologie pe baza de azot ca sa inlature oxigenul din zona de risc.
Imaginea dezolanta de la Petrila nu vine decat sa ne loveasca in fata cu realitatea crunta a unor vieti care sunt pecetluite sa traiasca in adancuri.
Poate ca tragedia petrecuta in mina a socat intreaga tara, insa pentru ortacii din Valea Jiului nu este decat unul din multele accidente care ii vor marca, insa peste care vor trece din dorinta de a asigura un viitor si o viata fara griji familiilor lor.
Asa ca merg inainte, nu au de ales: trebuie sa lucreze in subteran, chiar daca stiu ca isi risca viata. Alte locuri de munca nu mai sunt in oras si mai grav este ca nici sperante nu mai au: Petrila devine incet-incet un oras fantoma.
Daca in anii '90 in mina lucrau 3.000 de oameni, acum mai sunt abia 1.000. Iar in total, in oras, daca au mai ramas 20.000 de oameni, cu aproape un sfert mai putin decat in vremurile de glorie. Apartamente parasite, magazine cu rafturi goale, strazi murdare si oameni saraci. Si daca n-ar fi minerii, orasul ar muri de tot.
Intrebat daca s-ar mai intoarce in mina, un miner salvator a raspuns fara a mai sta pe ganduri: "DA", insa mai are nevoie acum doar de "un mic ragaz".
Un altul, ranit in cea de-a doua deflagratie de sambata, a declarat ca se va intoarce in mina, pentru ca nu are altceva de facut. "Cine altcineva ne angajeaza pe noi?", este intrebarea retorica ce macina orice miner.
Viitorul Petrilei se vede cel mai bine prin ochii vaduvelor care si-au pierdut sotii in mina.
Ministrul economiei a destituit conducerea minei duminica.
Minerii raniti, internati la Sectia de Chirurgie a Spitalului de Urgenta din Petrosani, au arsuri si fracturi usoare, dar cu totii au lacrimi in ochi si isi plang colegii morti in urma exploziilor.
In cele doua explozii care au avut loc sambata la mina Petrila, au murit 12 mineri si salvatori, alti 13 fiind raniti.