Valea Jiului, din nou Valea Plangerii. 12 oameni au murit in mina Petrila


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 00:41
Data publicarii: Duminica 16 Noiembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri actuale

Doua explozii au deschis portile iadului in mina de la Petrila si au imprastiat disperare, groaza si lacrimi printre familiile minerilor.

Mina Petrila si-a luat un tribut dureros de vieti omenesti. 12 mineri n-au mai apucat sa vada lumina zilei. Pentru alti 13, medicii fac eforturi disperate sa-i tina in viata.

In prima explozie, au murit opt oameni, intr-o capcana infernala. Cateva ore mai tarziu, echipele de interventie, care au intrat sa le scoata trupurile, au fost surprinse de o alta deflagratie. Apucasera sa scoata la suprafata patru dintre victime. Din pacate, cu pretul vietii. Patru dintre salvatori au pierit in galeria mortii.

Cand s-a dezlantuit infernul la Petrila, in mina erau aproape 100 de ortaci. Intr-o galerie, la aproape un kilometru sub pamant, 13 oameni munceau intr-un front de lucru.

La 14.49 de minute, o minge uriasa de foc i-a atins: gazul metan acumulat in galerie s-a aprins, din motive inca necunoscute. Alti trei colegi de-ai lor, aflati la aproape 100 de metri departare, au fost surprinsi de suflu, atat de napraznica a fost deflagratia. Opt mineri s-au stins pe loc. Alti opt s-au prabusit in agonie. Veste s-a raspandit imediat in orasul Petrila. Rudele minerilor au inghetat de spaima, la gandul ca printre muncitorii prinsi in capcana de foc s-ar putea afla si cei pe care ii asteptau acasa.

Am simtit la un moment dat o caldura extraordinara a venit si suflul m-a izbit de pereti era infern acolo. Nu stiu cum am scapat cu viata.
Salvator
Tensiunea creste cu fiecare minut in care vestile despre cei din subteran intarzie. La 16.20 de minute, dupa nici doua ore de la producerea exploziei, 10 salvatori se hotarasc sa intre in mina si se impart in doua echipe. In timp ce unii aduc intr-o zona sigura trupurile neinsufletite, ceilalti se pregatesc sa le urce la suprafata. Reusesc sa recupereze patru cadavre, cand o noua explozie se produce in jurul orei 19, aproape in acelasi loc. Cinci salvatori sunt atinsi de suflul ucigas: patru pier si numai unul are o sansa incredibila.

In galeria mortii de la Petrila mai sunt acum trupuri ale minerilor ucisi de explozii. Nimeni nu se incumeta deocamdata sa coboare in subteran.

Gazul acumulat se poate aprinde in orice moment.

Familiile celor 12 mineri morti au imbracat haine de doliu si plang de ieri fara incetare. Niciunul dintre cei care si-au pierdut viata in subteran nu avea mai mult de 44 de ani. Cel mai tanar avea doar 27.

E lucru rar sa scape cineva dintr-o explozie in subteran, spun minerii. Oamenii stiau ca e periculos si ca de cateva zile sunt acumulari serioase de gaz, dar cu toate acestea au intrat in mina.

Deflagratia s-a produs intr-o galerie aflata la 950 de metri sub pamant, cand gazul metan s-a aprins din cauze inca necunoscute. Directorul minei sustine ca in acea galerie ar fi trebuit sa fie doar 13 oameni. Surse din randul minerilor spun ca acolo erau si niste salvatori, care faceau un exercitiu.

In 2004, mina Petrila a fost insangerata de doua explozii, la cateva saptamani distanta. Sase mineri au fost grav raniti. Deflagratia de sambata este cel mai grav accident produs aici si al doilea din tara, dupa cel din 2001 de la mina Vulcan, cand au murit 14 persoane.

Petrila, Valea Jiului sau Valea Mortii? Vezi alte tragedii in minele din Romania 

Supravietuitorii exploziei de la mina Vulcan

VIDEO PROTVPLUS.RO