Tragedia de la mina Petrila, in vizorul presei internationale
Explozia de la mina din Petrila a facut inconjurul lumii, aruncand inca un con de umbra asupra tarii noastre.
Problema saraciei lucii, a salariilor nejustificat de mici sau problema necontrolabila a coruptiei autoritatilor sunt doar cateva cauze generatoare ale tragediei de la Petrila.
Englezii de la The Telegraph descriu evenimentul ca unul “demn” de secolul al XIX-lea, in care lupta pentru supravietuire se da in fiecare zi in adancurile minei. Aceasta batalie este, de cele mai multe ori, incheiata tragic pentru familiile ortacilor; cotidianul englez facand istoricul celor mai tragice evenimente petrecute in adancuri.
Se mai aminteste si de mineriada anilor ’90, perioada in care minerii reprezentau o adevarata forta sociala si politica, temuta si respectata atat de oamenii de rand, cat si de autoritati. Insa aceasta perioada a apus odata cu importul carbunelui rusesc, mult mai ieftin si de calitate superioara, aducand in actualitate Legea Talionului: “Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.”
Si jurnalistii rusi vorbesc despre exploziile de la Petrila. Potrivit agentiei de presa Ria Novosti, explozia din Valea Jiului este una dintre cele mai puternice care au avut loc in estul Europei si dovedeste inca odata ca in aceasta parte a lumii nu se fac investitii in securitatea muncitorilor.
Totodata, jurnalistii rusi fac o comparatie intre starea minelor din Rusia si cele din Romania, afirmand ca in ambele state industria extractiva a carbunelui a intrat in declin.
Insa, spre deosebire de autoritatile de la Moscova, care au initiat o politica coerenta de imbunatatire a conditiilor din mine, romani au preferat sa le inchida sau sa nu mai investeasca deloc in ele.
In aceste conditii, cele cateva mine de carbune care mai sunt in Romania sunt adevarate "vai ale mortii', pentru cei care au curaj sa lucreze aici.
Sursa: The Telegraph, Pro TV
Etichete: Rusia, explozie, mina, mineri, petrila, the telegraph,
Dată publicare:
16-11-2008 00:00