Marele poet Grigore Vieru a plecat in cea din urma dintre calatorii
Zi de doliu in Republica Moldova, dar si in sufletele foarte multor romani. Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe poetul Grigore Vieru. Printre ei, scriitori, politicieni, artisti, dar si semeni simpli, care i-au apreciat condeiul.
L-au plans cu totii si i-au pus la capatai drapelul Romaniei, tara pe care a iubit-o atat de mult, intreaga sa viata.
Grigore Vieru a fost inmormantat la cimitirul central din Chisinau. Locul unde se odihneste el se afla nu departe de cel al sotilor Ion si Doina Aldea Teodorovici, care s-au stins din viata tot intr-un tragic accident de circulatie.
Din pacate, in urma cu ceva ani, Grigore Vieru spunea ca isi doreste ca dupa moarte, trupul lui sa se odihneasca alaturi de cel al mamei sale, in satul natal. A instalat pe mormantul ei chiar si o piatra funerara, pe care scria "Sunt iarba, mai simplu nu pot fi".
Grigore Vieru a fost petrecut pe ultimul sau drum de zeci de mii de oameni, care au venit in capitala din toate colturile Moldovei, dar si din Romania.
In momentul in care sicriul poetului era coborat in pamant, in cimitir a rasunat imnul Romaniei, "Desteapta-te, romane". Poetul a fost inmormantat cu onoruri militare, iar ministrul roman al culturii, Teodor Paleologul, i-a conferit poetului, post mortem, ordinul "Steaua Romaniei".
Si-au luat liber de la serviciu ori nu s-au dus la scoala. Toti acesti oameni au tinut sa-l conduca pe Grigore Vieru pe ultimul drum. Si au fost citeva mii. La Chisinau n-au plans doar muritorii ci si viorile.
Sicriul cu trupul neinsufletit al poetului a fost depus dimineata la Opera Nationala. S-au perindat pe la capataiul poetului Mircea Snegur, dar si actualul sef al statului, Vladimir Voronin.
In cele din urma, in oras s-a oprit circulatia, iar drumul a fost presarat cu flori.
In drum spre cimitir, cortegiul s-a oprit din loc in loc, iar preotii au inaltat rugaciuni pentru linistea lui Grigore Vieru.