Evitati deplasarile in frig! Inca patru persoane au murit din cauza gerului
In Bacau si Arges, doi oameni sarmani, fara casa, au inghetat. Au fost gasiti dimineata, pe strazi, fara suflare. In Bucuresti, alti doi au fost scosi carbonizati dintr-un canal, dupa ce singuri au dat foc incercand sa se incalzeasca.
Cum vin ore si mai grele, autoritatile din Capitala au suplimentat numarul de locuri in centrele sociale si le cer medicilor de la Urgenta sa nu-i mai alunge din spitale pe nevoiasii care nu au unde sa se duca.
Gerul naste insa si monstri. O femeie de 70 de ani a zacut zeci de minute in zapada, fara ca semenii ei sa reactioneze. Absolut intamplator, medicii de la Ambulanta au vazut-o si au dus-o la spital.
Pe de alta parte, multi dintre cei care ajung in containarele instalate in Bucuresti pentru nevoiasi spun ca ar fi mai fericiti la puscarie. Mananca o saptamana dintr-o franzela si nu mai stiu cum sa se apere de frig. Ii doare carnea si implora indurare.
Sefii Directiei de asistenta sociala din Primaria Generala le reamintesc doctorilor ca oamenii care ajung la spital cu mainile si picioarele degerate sunt tot urgente si le cer sa ii ajute, nu sa ii trimita inapoi in ger unde ar putea chiar sa moara.
Asistentii sociali sunt putini si abia reusesc sa ridice din strada 4-5 oameni intr-o zi intreaga. De regula, sunt deja in soc hopetermic, pe inteles, gata bocna.
Hipotermia se instaleaza cand omul sta mult prea mult in frig.
Astfel, temperatura corpului scade de la 37, la 30 de grade. Primele apar frisoanele, dupa care este afecatata circulatia sangelui in maini si picioare, iar pielea capata o nuanta albastruie. Scade si ritmul cardiac, iar persoana isi pierde cunostinta, intra in coma, si poate sa faca stop cardiac.
Din fericire, in Bucuresti nu s-a inregistrat niciun deces prin hipotermie de cand a dat inghetul. Insa, potrivit cifrelor oficiale, in fiecare iarna pier de foame si de frig 300 de suflete.
Cum la Iasi si la Cluj temperaturile au coborat pana la -15 grade, maicutele au impartit ceaiuri calde pe strada.
In Capitala, reprezentantii Primariei au suplimentat paturile din spitale si din centrele de adapost si le promit celor care infrunta viscolul sub cerul liber peste 4.000 de paturi groase si cate ceva de mancare. Astfel de spatii sunt amenajate in Capitala in 14 spitale, unde oamenii strazii pot primi un pat cald, un ceai, dar si asistenta medicala.
In plus, in farmacii au fost amenajate puncte de prim-ajutor persoanelor care au de tras de pe urma gerului.
In aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, Ministerul Sanatatii recomanda evitarea deplasarilor in afara si expunerea la frig.
In plus, trebuie sa ne imbracam gros si sa avem caciula si manusi. Trebuie sa consumam alimente bogate in proteine dar si fructe, legume si lichide calde.
Persoanele care sunt nevoite sa circule afara mai mult timp trebuie sa intre periodic in incinte incalzite, evitand astfel pericolul de hipotermie
Cardiacii, dar si cei cu afectiuni respiratorii ar trebui sa stea mai mult in casa pentru ca bolile se pot agrava din cauza gerului.