Este vinovat suspectul? IML nu mai are bani pentru analize speciale!

03-07-2009 00:00

legisti

Institutul National de Medicina Legala este astfel pe punctul de a bloca multe anchete judiciare. Legistii nu mai pot in acest moment sa faca teste ADN pentru a demonstra vinovatia suspectilor sau pentru a face lumina in cazul unor cadavre neidentificate.

 

Este rezultatul unor datorii uriase, acumulate de Parchet, Politie si instante, care au solicitat expertize si nu le-au platit: in total, aproape 3 milioane de lei.

Rapoarte medico-legale complexe s-au facut in ultimele luni in cazuri celebre, precum cel al sinuciderii lui Mircea Stanescu, fiul jurnalistului Rosca Stanescu.

Un alt dosar inchis este cel al lui Gaetano Fiorenza, italianul ucis in bataie la inceputul lunii ianuarie, in apartamentul sau din Drumul Taberei.

Tot in baza expertizelor IML s-a facut trimiterea in judecata si in cazul uciderii sefei serviciului de achizitii de la Institutul Ana Aslan. Niciuna dintre aceste expertize nu a fost achitata.

Oricat de repede s-ar achita datoriile, situatia tot este grava, explica medicii. Ar trebui organizate licitatii de achizitie a materialelor, care dureaza aproximativ doua luni. Ori termenul mediu de pastrare a unei probe biologice este de aproximativ zece zile.

IML are de primit aproape 3 milioane de lei. 30% din suma reprezinta datorii chiar si din 2008. In maxim doua luni, spun medicii, nu vor mai putea face nici macar o alcoolemie.

Ministerul Justitiei promite ca in urmatoarele saptamani va cere bani de la Finante, ca sa-si achite datoriile.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO