Dupa cutremur, ministrul Nica a cerut un control la operatorii de telefonie
Autoritatile au intrat sambata seara in alerta! Din fericire, cutremurul nu a fost unul de intensitate mare astfel incat sistemele automate de intrerupere a energiei electrice si a gazelor din marile obiective de risc sa fie activate.
Centrala de la Cernavoda a trecut cu bine peste seism, in schimb au aparut probleme in retelele de telefonie mobila. Cum era de asteptat, oamenii au vrut sa-si sune imediat rudele si prietenii.
Din fericire, cutremurul de sambata seara nu a facut victime si nici pagube materiale. Asta desi numai in Bucuresti exista foarte multe cladiri cu probleme. E vorba in primul rand de cele cu bulina rosie, adica cu risc seismic ridicat. In total, 387 de case de acest fel exista in Capitala, iar pana acum numai 11 au fost consolidate. Grav este ca aceste blocuri se pot prabusi la un cutremur de minimum sase grade pe scara Richter.
O alta problema este ca bucurestenii si-au ridicat multe case in regie proprie, iar potrivit datelor Primariei una din zece are probleme la structura de rezistenta. Nici in cazul scolilor nu stam prea bine. Peste 80% dintre gimnazii si licee prezinta risc seismic, pentru ca au fost construite inainte de 1977.
Cele mai mari probleme le-au avut insa retelele de telefonie, dar si apelul de urgenta 112. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a cerut un control la operatorii de telefonie.
De altfel, oficialii Orange sustin ca timp de o jumatate de ora s-a format o congestie in retea, adica foarte multi romani au incercat sa sune in acelasi timp, iar acest lucru a facut ca putini sa mai si poata apela.