Din cauza saraciei, siderurgistii din Hunedoara se cred Napoleon sau Moise!
Pe vremea lui Ceausescu, siderurgistii din Hunedoara si Calan erau mandria clasei muncitoare. In ultimii ani insa, mii dintre ei au ajuns in atentia sectiei de psihiatrie a Spitalului Municipal "Dr. Alexandru Simionescu" din municipiul Hunedoara.
Inainte mergeau la munca cu masina, acum se plimba in oras pe jos, inainte fumau Kent, acum trebuie sa se multumeasca cu tigari Carpati. Concediile la mare sau la munte au ramas o frumoasa amintire. Pensiile sunt mici si nu le ajung nici macar pentru medicamente.
Lipsa de bani a umplut Sectia de psihiatrie a Spitalului din Hunedoara de muncitori din combinatul siderurgic care se cred Iisus, Moise, Ceausescu sau Napoleon, scrie Hunedoreanul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Din estimarile noastre, in Hunedoara si Calan sunt cateva mii de fosti siderurgisti care sufera de diferite afectiuni psihice. Sunt oameni care traiesc in saracie, din cauza pensiilor mici. Multi dintre ei au fost in trecut profesionisti de inalta clasa in combinatele siderurgice din Hunedoara si Calan. Au fost apreciati pentru competenta de care dadeau dovada in munca, platiti cu salarii mari si mandri de statutul lor social. Astazi, din cauza prabusirii economice a Hunedoarei si a Calanului, nu-i mai baga nimeni in seama. In plus, saracia in care se zbat acesti oameni le-a provocat puternice sentimente de frustrare, fapt care le-a afectat puternic psihicul", afirma medicul Ioan Samarghitan, seful Sectiei de psihiatrie a Spitalului din Hunedoara.
Cei mai grav bolnavi sufera de decompensare psihotica, care se manisfesta prin tulburari severe de personalitate. Ioan Samarghitan spune ca oamenii s-au imbolnavit pentru ca se culcau si se trezeau cu gandul ca sunt saraci. In plus, ii macina gandul ca viata lor s-a schimbat in rau dupa Revolutie.
Pe multi frustrarea i-a determinat sa se refugieze in religie. Ba mai mult, intre doctorii hunedoreni si preoti exista o legatura foarte starnsa. De multe ori, ei le recomanda enoriasilor sa merga la medic.
Ioan Samarghitean povesteste cum intr-o zi a venit la spital un barbat imbracat intr-un sac, cu un bat in mana, care spunea ca este Moise. Seful sectiei de psihiatrie s-a inchinat in fata lui, a reusit sa-l linisteasca si l-a internat. Doctorul spune ca intalneste frecvent astfel de cazuri.
In opinia sefului Sectiei de psihiatrie a Spitalului din Hunedoara, oamenii care sunt educati sa se multumesca cu putin in viata pot trece cu bine peste orice soc psihic, oricat de puternic. In schimb, cei care au fost obisnuiti sa fie apreciati si au fost instariti, clacheaza iremediabil atunci cand saracesc.
Printre pacientii internati la Sectia de psihiatrie din Hunedoara, s-au numarat chiar si fosti directori ai Combinatului Siderurgic. Samarghitan se fereste sa le spuna numele. spune doar ca au suferit de "suprasolicitari psihice" iar acum sunt bine.