Dezbatere: salariile din educatie marite cu 50%, cadou electoral?
Alegerile bat la usa, asa ca incep inevitabil si pomenile electorale. Sub sloganul “Loganul contra profesorul”, politicienii au ajuns la un acord pe final de mandat, legat de marirea cu 50% a salariilor din educatie.
Chiar daca bugetul pe anul viitor nu a fost inca stabilit, politicienii par sa stie de unde vin banii pe care viitorul guvern va trebui sa-i scoata pentru a pune in aplicare majorarea salariilor.
Presedintele Basescu si-a motivat decizia prin faptul ca legea este constitutionala si respecta obligatiile internationale asumate. Basescu a amintit totodata de Pactul pentru Educatie asupra caruia au convenit partidele si la care s-au raliat si sindicatele.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Basescu considera, de asemenea, ca daca s-au putut gasi fonduri pentru administratiile locale, bani indreptati in opinia sefului statului in mare catre "clientela politica", se pot gasi bani si pentru profesori.
Basescu a declarat ca exista bani pentru aceasta crestere salariala: "Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati: daca vrei sa asiguri resurse pentru profesori sau nu. Bani exista si toate analizele probeaza acest lucru", a mai adaugat seful statului.
Reactia guvernului
Premierul Tariceanu declarase, dupa ce legea a fost votata de Parlament, ca marirea salariilor ar putea provoca o inflatie galopanta, iar Romania nu se indreapta spre modelul economic dorit. De asemenea, el a declarat ca majorarea salariilor va duce la cresterea taxelor si impozitelor.
Premierul a afirmat ca o majorare a salariilor pe final de mandat nu ar fi corecta, iar o astfel de masura ar trebui discutata de viitorul guvern.
Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca niciun partid politic nu si-a asumat cresterea salariilor profesorilor in cazul in care castiga alegerile. El a afirmat ca o eventuala majorare cu 50% a salariilor profesorilor impune costuri de 4,2 miliarde lei ce vor provoca majorarea deficitului bugetar.
Efect de domino: Toti bugetarii vor lefurile marite
Majorarea salariilor cadrelor didactice starneste reactii in randul celorlalti bugetari, care ameninta cu proteste si greve generale pe termen nelimitat pentru cresteri salariale cu 50%. Astfel, functionarii publici au anuntat ca pe 13 noiembrie vor iesi in strada pentru a obtine o crestere salariala egala cu cea a profesorilor.
Functionarii afiliati Aliantei Sed Lex asteapta sa fie invitati din nou la negocieri de catre Guvern si sustin ca daca nu le vor fi acceptate revendicarile vor declansa greva. La randul lor, sindicalistii din sanatate spun ca nu renunta la proteste, ci le vor intensifica.
Federatia Sanitas ameninta cu un miting in Bucuresti pe 4 noiembrie si cu greva generala pe 20 noiembrie.
In acelasi timp, sindicalistii din educatie avertizeaza ca daca Guvernul va incerca sa blocheze punerea in aplicare a legii, vor trece la proteste si vor declansa greva generala.
Presedintele Federatiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca presedintele “este direct interesat de modernizarea sistemului de invatamant. Nu poti cere calitate, nu poti cere performanta atata timp cat nu exista si motivare financiara".
Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, a anuntat ca structura bugetului va fi modificata pe termen lung prin majorarile salariale.
Camera Deputatilor a aprobat la inceputul acestei luni ordonanta care prevede cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant. In urma acestei decizii, premierul Tariceanu a avertizat in nenumarate randuri ca marirea salariilor ar putea provoca o inflatie galopanta si va determina "discrepante bugetare majore".
Curtea Constitutionala a decis ca votul Parlamentului este legitim, in ciuda opozitiei Guvernului. Votul judecatorilor de la Curtea Constitutionala a fost fara echivoc: legea votata de Parlament a fost declarata constitutionala de majoritatea magistratilor Curtii.
Cum crezi ca o sa afecteze economia cresterea salariilor, tinand cont de actuala criza economica? Esti pro sau contra majorarii salariilor? Comenteaza AICI.
Sursa: Stefan Turcu
Etichete: profesori, guvern, salarii, majorare, traian basescu, Călin Popescu Tăriceanu,
Dată publicare:
24-10-2008 00:00