Cristian Tabara, alaturi de polonezi, in zi de sarbatoare
In editia de duminica a emisiunii "Te vezi la Stirile Pro Tv", difuzata de la 13:15, Cristian Tabara ii va conduce pe telespectatorii Pro Tv in Bucovina, la Cacica si Solonetul Nou, locuri in care traieste comunitatea pitoreasca a polonezilor din Romania.
Oficial, aproape 4000 de polonezi traiesc astazi in tara noastra, majoritatea in judetul Suceava, dar si in Bucuresti, Timis si Hunedoara. Insa in realitate, potrivit statisticilor "Dom Polski" – Uniunea polonezilor din Romania, numarul acestora s-ar ridica la aproximativ 10.000.
Inca din perioada Evului Mediu au existat contacte intre cele doua populatii, iar aceasta legatura a devenit cu timpul din ce in ce mai solida. In secolul al XVIII-lea, odata cu inceputurile exploatarii sarii in mina de la Cacica, foarte multi specialisti polonezi au venit in Bucovina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel se poate spune ca, intr-un fel, mare parte din istoria polonezilor in Romania incepe … sub pamant. Tot acolo, in mina de sare de la Cacica, a fost si primul loc de rugaciune din zona – intr-o mica incapere, cioplita manual, s-a inaltat cu cruce de sare careia i se inchinau si catolicii si ortodocsii deopotriva.
Acest lucru il pot face si vizitatorii din ziua de azi, pentru ca micul altar s-a pastrat. O sala uriasa, dedicata acum practicarii sporturilor, servea, la inceputul secolului XX drept sala de bal.
Impodobila cu candelabre enorme din fier forjat cu luminari, banci de lemn pentru odihna, dotata cu spatiu pentru garderoba, bufet si orchestra, sala de bal din salina Cacica era locul ideal pentru petrecerile inaltei societati de la inceputul secolului XX.
In mina se gaseste chiar si un mic lac artificial, pe care lumea buna obisnuia sa se plimbe in doua barcute minuscule trase de mineri. Chiar si regele Carol a incercat acest tip de distractie atunci cind a vizitat minele de la Cacica.
Insa comunitatea polonezilor din Bucovina inseamna mult mai mult decit minele de sare de la Cacica. Inseamna spiritualitate – adica biserica ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, dar si traditie, mentinuta prin eforturile ansamblului Solonceaka si bineinteles bigos – mancarea traditionala poloneza ce troneaza pe mese la loc de cinste in zilele de sarbatoare.
Cristian Tabara a vizitat comunitatea polonezilor chiar intr-o zi de sarbatoare, cand toata suflarea Solonetului Nou serba, alaturi de ambasadorul Poloniei in Romania, ziua patriei mama. "Un model pentru intreaga Europa" – astfel a catalogat ambasadorul Poloniei relatia din romanii si polonezii din Solonetul Nou.