Cazul elevilor intoxicati din Arges, un lant de incompetente

12-11-2008 00:00


Ancheta in cazul elevilor din Arges, intoxicati la scoala cu antigel din cauza unei centrale termice montate gresit, scoate la iveala nenumarate greseli.


In primul rand, firma care a instalat centrala nu avea autorizatie pentru o asemenea lucrare. Apoi, primarul care a semnat receptia trebuia sa ceara un aviz de functionare.

Practic, tragedia a fost posibila din cauza lantului lung de intermediari. Licitatia, organizata de primaria din Barla, a fost castigata de Petro Construct Pitesti.

Cum firma nu avea autorizatie pentru montarea centralei, a subcontractat alta societate care nici ea nu avea dreptul sa faca aceasta lucrare. O a treia firma a fost solicitata sa puna antigel iar muncitorii n-au verificat instalatia.

Centrala n-a avut insa aviz de functionare de la bun inceput. Legea obliga beneficiarul, in acest caz Primaria, sa ceara constatarea faptului ca instalatia a fost corect montata si nu reprezinta un pericol.

Asa s-a ajuns ca centrala, montata gresit, a devenit pericol pentru elevi si profesori. Apa cu antigel din instalatie a ajuns si la robinete.

Actualul primar sustine ca nu stia nimic si ca a luat de bun raportul lasat de fostul edil. I-a comunicat directorului scolii ca poate porni centrala termica si a chemat o firma sa puna antigel in instalatie.

Reprezentantii firmei care a castigat licitatia, ai celei care a montat instalatia si fostul primar, care n-a cerut aviz de functionar au fost chemati la audieri.

Cu totii sunt acuzati de neglijenta in serviciu si infractiuni contra sanatatii publice, prin infectarea apei. Vinovatii risca pana la 15 ani de inchisoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO