Alerta de botulism in Romania! Un om a murit, alti cinci sunt in spital
Medicii de la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti spun ca oamenii au consumat conserve de peste in ulei si in sos tomat care probabil au fost contaminate cu toxina botulinica.
Cei sase barbati - cinci muncitori si seful lor- le-au povestit medicilor, ca acum doua saptamani au mancat impreuna trei conserve din peste cumparate dintr-un supermarket si dintr-o alimentara.
Lucrau in comuna Vladesti din judetul Arges, unde ridicau o casa. Seful de echipa a avut primul probleme de sanatate si a fost trimis la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti. Se intampla in 24 februarie.
Nu dupa multa vreme si ceilati cinci colegi au ajuns in Capitala. Analizele au confirmat ca toti sufera de botulism. Teribil este ca primul pacient in varsta de 43 de ani a murit, in urma unui stop cardiorespirator.
Toxina botulinica este cea mai cunoscuta dintre otravuri iar in medicina se cunosc sapte tipuri. Toxina intra in organism in momentul in care omul inghite un aliment contaminat. Apoi ajunge in stomac si la nivelul intestinelor.
In cele din urma intra in sange si se localizeaza pe terminatiile nervoase din muschi, blocand contractiile musculare. Astfel intre 6 si 72 de ore se instaleaza paralizia musculara si in scurt timp decesul. In urma cazului din Pitesti, autoritatile sanitare sunt in alerta. Cauta un anumit tip de conserva.
Pana acum, peste 86.000.000 de conserve din doua loturi catalogate drept suspecte au fost puse sub sechestru. In 29 de judete si sunt asteptate rezultatele analizelor.