Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă
Bărbatul de 51 de ani din Urlați, Prahova, diagnosticat cu botulism, își revine, după ce a primit a treia doză din serul salvator.
Medicamentul a fost adus de la Chișinău, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a făcut un zbor special în acest scop.
Abia de la 1 aprilie serul antibotulinic a primit autorizație de punere pe piață în România, iar 89 de doze pot fi distribuite spitalelor.
Bărbatul de 51 de ani a ajuns la spitalul din Ploiești după ce a mâncat două conserve de pește pe care, spune el, le avea de mai multă vreme în casă.
Andrei Ilinca, directorul medical SJU Ploiești: „Nu mai putea să ridice pleoapele și nu mai putea să înghită”.
Doctorii și-au dat seama că pacientul ingerase toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum - una dintre cele mai puternice otrăvuri cunoscute care poate fi fatală pentru că atacă rapid sistemul nervos și pe cel muscular.
Dan Decebal, epidemiolog: „Se manifestă prin paralizii progresive. Ca tratament singurul tratament este administrare de ser antibotulinic”.
Doctorii din Ploiești au căutat serul în depozite, apoi la alte spitale din țară, dar nu l-au găsit nicăieri. Ca o ultimă soluție, au apelat la Departamentul pentru Situații de Urgență, care a făcut un zbor special ca să-l aducă de la Chișinău.
Ministerul Sănătații a comunicat că acum, în țară, sunt 89 de doze care pot fi livrate spitalelor. Serul este adus în România în fiecare an printr-o procedură de nevoi speciale.
În paralel, inspectorii de sănătate publică și sanitar veterinari au încercat să stabilească sursa îmbolnăvirii. Pacientul aruncase însă conservele și nu-și mai amintea producătorul. În magazinul de unde le cumpărase nu au fost găsite nereguli.
Alice Conea, director DSP Prahova: „Nu se poate da o alertă alimentară, nu pe această..., nu avem cum să identificăm societatea respectivă care a produs”.
Problema este că alți oameni pot fi în pericol fără să-și dea seama, pentru că alimentele contaminate cu toxina botulinică nu-și schimbă mirosul sau gustul.
Dr. Simona Berariu, medic specialist DSP Sibiu: „Toxina botulinică poate fi prezentă în alimente chiar dacă nu există semne evidente, astfel încât prevenția este foarte importantă. }n cazul în care cumpărăm sau avem conserve sau borcane trebuie să avem grijă să nu fie deterioate, crăpate sau umflate. În cazul în care observăm astfel de semne nu trebuie deschise, mirosite sau atinse, alimentele din ele nu trebuie mâncate”.
Numărul cazurilor de botulism a crescut. Anul acesta s-au înregistrat deja 13.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, romani, botulism, conserve, Bacterie,
Dată publicare:
23-04-2024 19:07