Vintu, in instanta: Este un proces politic. Basescu face totul prin SRI
UPDATE: Se prelungeste suspansul in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu. Omul de afaceri trebuie sa astepte pana joi dupa-amiaza ca sa afle daca o sa fie eliberat sau nu.
Sorin Ovidiu Vintu afla daca va fi eliberat sau nu joi, 16 septembrie, la ora 15:00
Magistratii Curtii de Apel au judecat, miercuri, recursul, si au ramas in pronuntare. In fata judecatorilor, miliardarul a sustinut ca motivul pentru care a fost aruncat dupa gratii este unul politic, desi procurorii il acuza de favorizarea fugarului Nicolae Popa, tatal FNI.
Sorin Ovidiu Vintu a fost dus la Curtea de Apel Bucuresti cu un autoturism si nu a purtat catuse, ca sa se poata sprijini in baston.
In fata instantei, omul de afaceri a explicat ca : "Evident ca nu avem de-a face cu un proces, e o problema strict politica, care provine din politica si imi pare rau sa va spun ca institutiile acestui stat fac orice sa-l satisfaca pe acest domn".
Vintu s-a referit astfel la o intelegere pe care ar fi avut-o cu Traian Basescu in 2007, cand opozitia incerca suspendarea presedintelui. Atunci, omul de afaceri sustine ca i-ar fi oferit sefului statului sprijinul sau. Apoi insa, Basescu i-ar fi cerut sa ii cedeze parti din trust. Pentru ca s-ar fi opus, Vintu considera ca a ajuns acum in arest.
"Administratia prezidentiala a raspuns ca nu comenteaza afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vintu. In plus, presedintele Traian Basescu nu se afla in tara, el urmand sa participe la Consiliul European de la Bruxelles", explica Presedintia.
Dincolo de aceste controverse, Vintu este acuzat de favorizarea infractorului. Adica l-ar fi ajutat financiar pe Nicoale Popa sa fuga din Romania si sa se ascunda in Indonezia, desi in tara era condamnat la 15 ani de inchisoare. Procurorii au prezentat si probe in acest sens. Este vorba despre interceptari ale unor convorbiri telefonice.
In replica, omul de afaceri a spus: "Pentru dumneavoastra, Nicoale Popa este un infractor. Pentru mine, este un condamnat nevinovat. Toate transcrierile (n.r. a convorbirilor telefonice) sunt reale, dar cheia lecturarii acestor transcrieri o voi pune la dispozitia instantei la judecta pe fond."
Vintu a sarit si in apararea celor doi colaboratori arestati alturi de el, pe motiv ca acestia nu au nicio legatura cu acuzatiile aduse.
In sala, aparatorii au pornit atacul pe mai multe fronturi. Ei considera ca instanta de la Bucuresti nu este competenta sa judece dosarul si ca cei care ar fi trebuit sa decida arestarea trebuiau sa fie magistratii de la Buftea.
Daca Sorin Ovidiu Vintu va fi eliberat din arest sau nu, vom afla joi.
Sorin Ovidiu Vintu a declarat, miercuri, in fata instantei, ca seful statului i-a cerut sprijin mediatic in 2007, cu ocazia referendumului pentru suspendare, propunere pe care a acceptat-o.
Iata ce a declarat Sorin Ovidiu Vintu in fata instantei:
"In 2007, la referendum, a venit la mine sa-l sustin. Eu i-am spus ca sunt de acord si am stabilit impreuna cu el anumite criterii in baza carora il sustin, bazate pe progresul si modernizarea Romaniei", a spus Vintu la judecata recursului sau fata de arestarea sa si a altor doua persoane pentru 29 de zile, sub acuzatia de favorizare a infractorului.
Potrivit Mediafax, Vintu a continuat declaratia: "Dupa aceea, emisari ai lui au venit sa-mi ceara o parte a trustului media. Evident ca am refuzat. Incep amenintarile, eu refuz in continuare. Am fost amenintat ca voi fi tocat financiar, am refuzat. Am fost amenintat ca voi avea probleme, am refuzat... Ulterior, a venit un control de opt luni la Realitatea TV, pentru ca in final totul sa culmineze cu arestarea mea", a spus Vintu in sala de judecata.
Omul de afaceri si -a continuat atacurile la adresa presedintelui: "Basescu face totul prin SRI si va explic cum. Basescu recruteaza procurori si oameni din presa, iar modul de operare este unul foarte simplu: SRI face interceptarile si sesizeaza procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mana jurnalistilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a spus omul de afaceri.
Omul de afaceri a recunoscut faptul ca stenogramele convorbirilor telefonice din dosar sunt autentice, dar a declarat ca interpretarea data acestora de procurori nu este corecta.
El a promis ca va dezvalui "adevaratul sens" al termenilor folositi in convorbirile telefonice doar dupa ce dosarul va ajunge in faza de judecata.
Audierile in cazul recursului s-au incheiat
Judecatori Curtii de Apel Bucuresti au incheiat, dupa doua ore si jumatate, audierile in cazul recursului declarat de Sorin Ovidiu Vintu, soferul sau, Alexandru Stoican si omul de afaceri moldovean Octavian Turcan.
Instanta va da o solutie in acest caz joi, 16 septembrie.
Judecarea contestatiei lui Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian si a lui Octavian Turcan privind arestarea lor de catre instanta inferioara a inceput la Curtea de Apel Bucuresti, miercuri, la ora 14.00,
Cei trei inculpati vor cercetarea lor in libertate, insa Parchetul a cerut mentinerea lor in arest. Procurorii instantei supreme sustin ca, prin actiunile intreprinse in scopul zadarnicirii si ingreunarii executarii pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detentie, Vintu, Turcan si Stoian au dovedit "nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie".
De ce au fost arestati
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, aghiotantul sau Alexandru Stoian si cetateanul moldovean Octavian Turcan au fost arestati, in noaptea de joi spre vineri, de catre Tribunalul Bucuresti, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa.
Popa, fostul presedinte al Gelsor, a fugit din Romania din 2000, cand a izbucnit scandalul privind prabusierea Fondului National de Investitii, care a condus la pagubirea a 300.000 de investitori.
Sursa: ProTV, Mediafax
Etichete: sorin ovidiu vintu, Octavian Turcan,
Dată publicare:
15-09-2010 00:00