Inca 14 politisti de frontiera, arestati in cazul Siret. 29, in total
UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, vineri dupa-amiaza, emiterea altor 14 mandate de arestare pe numele unor politisti de frontiera de la Vama Siret, acestia fiind judecati in cursul diminetii intr-un al doilea lot trimis de DNA la instanta.
Astfel, instanta a emis mandate de arestare, pentru 29 de zile, pe numele lui Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Giza, Daniela Capatina, Adrian Vasile Balici, Cristinel Tiprigan, Catalin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fanel Florin Radacina, George Slevoaca, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu si Ilie Zahariuc, scrie Mediafax.
Instanta a decis ca acestia sa fie arestati preventiv pana in 5 martie, respingand, totodata, toate cererile invocate de aparatorii lor prin care se solicita in principal stabilirea unei masuri preventive mai usoara precum interdictia de a parasi tara sau localitatea de domiciliu.
Dupa aflarea solutiei, avocatii acestora au declarat recurs si urmeaza a fi judecata de instanta suprema.
3 februarie
Noapte alba la sediul DNA Bucuresti, unde si la aceasta ora politistii de la vama Siret retinuti joi raspund la intrebarile procurorilor. In total, au fost retinuti 64 de angajati. Cu totii sunt banuiti de fapte de coruptie.
Pana acum, 15 dintre ei au primit mandate de arestare preventiva. Acest dosar arunca in aer securitatea la granita Schengen si readuce in discutie marea problema a tarii noastre - functionarii "manjiti".
Cei despre care discutam acum ar fi luat mita si ar fi facut, cot la cot cu infractorii, trafic cu tutun. Banii pe care ii primeau drept spaga erau stransi intr-o galeata. La sfarsitul zilei, suspectii imparteau profitul.
Pe cei 15 i-ar putea urma la audieri si alti colegi, din alte judete, spun anchetatorii.
Pana acum, 59 de politisti de frontiera si 5 vamesi au primit oronante de retinere, dupa ore in sir de audieri. Avocatii sustin ca dosarele clientilor care au ajuns pe masa judecatorilor sunt voluminoase si ca exista probe numeroase la dosar.
Cel mai amplu caz de coruptie intr-un punct vamal s-a petrecut tocmai pe frontiera Schengen, locul sensibil al disputelor intre Romania si Franta sau Germania. Oficialii acestor state ne reproseaza lipsa de securitate.
In urma anchetei demarate joi, se va decide si daca vor urma destituiri atat la conducerea frontierei cat si a vamii.
Avertismentul lui Tutilescu
Secretarul de stat in MAI, Marian Tutilescu, a declarat ca actiuni precum cea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret vor continua, pentru ca "totul face parte dintr-o dintr-o stategie anticoruptie".
Mai mult, Tutilescu a mentionat ca este constient ca unii parteneri europeni ai Romaniei si-au exprimat neincrederea in capacitatea autoritatilor de a securiza frontierele, insa a asigurat ca actiunea de la Siret "n-a fost un exemplu, nu e o campanie", ci este o operatiune care va avea continuitate.
Printre retinuti se afla si seful punctului de trecere a frontierei Siret. Si comisarul-sef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, este unul dintre politistii de frontiera vizati, scrie Mediafax.
O jumatate de an de filaj
Actiunea vine dupa 6 luni de filaj, in care a fost implicat inclusiv SRI-ul. Se banuieste ca prin acest punct de frontiera s-a facut trafic cu tigari de contrabanda cu atata lejeritate, incat prejudiciul ar ajunge la milioane de euro, si asta nu se putea face fara colaborarea angajatilor de acolo.
Zeci de perchezitii s-au facut in Siret, Suceava si Radauti, in casele celor vizati. In Siret a fost luat pentru audieri si un politist de frontiera caruia in urma cu cateva luni persoane necunoscute i-au dat foc la masina. Atunci omul ar fi refuzat sa accepte sa colaboreze cu niste contrabandisti de tigari.
Vama blocata
Vama Siret a fost blocata complet joi dimineata, atat la punctul de iesire, cat si la cel de intrare, si cozile de masini s-au intins pe mai multi kilometri. Dupa actiunea in forta a politistilor, traficul normal s-a reluat abia in jurul orei 10:00. Reteaua anihilata joi de procurori era filata inclusiv cu ajutorul unor politisti sub acoperire, in urma unor informatii primite de DGA si DNA de la SRI.
Printre politistii de frontiera si vamesii retinuti pentru audieri sunt atat ofiteri, cat si subofiteri. Se pare ca, cu ajutorul lor, in 24 de ore treceau prin vama de la Siret si cate 200 de baxuri de tigari de contrabanda.
Potrivit anchetatorilor, contrabandistii se foloseau de localnici pentru transportul marfii. Se pare ca era vorba mai ales de femei, care carau cantitati mici de tigari pe bicicleta.
Pozitia Ministerului Administratiei si Internelor
Actiunea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret face parte din planul MAI de securizare a frontierelor si de combatere a coruptiei in randul personalului, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor.
Potrivit MAI, ancheta in acest grav caz de coruptie a fost demarata in urma cu mai mult timp, la ea participand efective ale Directiei Generale Anticoruptie, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane, Politiei de Frontiera, cu sprijinul informativ al Serviciului Roman de Informatii.
Ce parere au sindicatele
Sindicatul "Pro Lex" sustine ca ceea ce s-a intamplat joi este o consecinta directa a faptului ca in ultimii ani "cei care isi fac datoria sunt indepartati de la locul de munca sau destituiti".
"Daca in urma cu cativa ani, vamesii care constatau marfuri de contrabanda sau fapte de evaziune fiscala erau recompensati, in ultimii ani cei care isi fac datoria sunt indepartati din acele locuri de munca sau chiar destituiti", potrivit unui comunicat transmis de "Sindicatul "Pro Lex", joi.
Reprezentantii sindicatului acuza mai multe "interventii" care ar fi fost facute de autoritatile fiscale.
Intr-unul din cazuri, sindicalistii spun ca in 2010, liderul de sindicat Ioan Tudor a fost schimbat din functia de sef al Biroului Vamal Siret, in ziua in care a avut doua capturi de tigari, iar dupa alte trei zile, a fost mutat la peste 60 kilometri de locul de munca, fiind numita o alta persoana in functia pe care acesta o detinea. Instanta de judecata i-a dat castig de cauza sindicalistului, dar persoanele retinute pentru contrabanda au fost puse in libertate.
Si Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual considera ca trebuie facut un front comun cu institutiile statului pentru eradicarea coruptiei, dar ca nu doar angajatii de rand trebuie sa plateasca, ci mai ales "capii retelei".
"Trebuie analizat insa daca exista un cap mai sus al acestei retele, pentru ca acest trafic nu se poate face decat cu sustinere de sus, poate chiar din mediul politic si de aceea trebuie facute verificari. Nu trebuie lasate persoane arestate sa ia asupra lor si vina altora", a precizat presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marian Gruia.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, luare de mită, infractiuni, trafic de tigari,
Dată publicare:
03-02-2011 08:15