Rezultate alegeri europarlamentare. Familiile politice tradiţionale au pierdut teren

×
Codul embed a fost copiat

Rezultate alegeri europarlamentare în statele UE. De joi încoace, 400 de milioane de europeni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne în cele patru zile ale alegerilor europarlamentare. Este un scrutin pentru viitorul Uniunii Europene.

Primele proiecţii pentru Parlamentul European sugerează că familiile politice tradiţionale au pierdut teren, iar partidele ecologiste, cele de extremă dreaptă şi populiste au obţinut mai multe mandate în comparaţie cu legislatura trecută.

UPDATE ora 09.00 Este o reconfigurare a scenei politice europene. Pentru prima dată avem o prezență la vot de peste 50 % - o prezență istorică pentru ultimii 20 de ani, fapt care a dus la pierderea majorității marilor grupuri europene.

Niciun ”mare grup” nu a obținut suficiente voturi încât să influențeze decisiv Parlamentul European. Dacă acum, de exemplu, coaliția de centru-dreapta sau coaliția de centru-stânga putea să formeze singure majorități, acum situația ajunge la negocieri și nimeni nu are un vot atât de confortabil.

De exemplu, cei la Partidul Popularilor Europeni au obținut în jur de 180 de locuri, iar socialiștii S&D cam 150 de locuri. De asemenea, s-ar putea ca cei de la ALDE să obțină în Parlamentul European în jur de 107 locuri.

Citește și
Mărturiile tinerilor care au fost la primul lor vot. „Nu ne dorim doar o speranţă”
Mărturiile tinerilor care au fost la primul lor vot. „Nu ne dorim doar o speranţă”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Deocamdată, acestea sunt doar estimări, pentru că nu au apărut rezultate parțiale pentru toate țările, ci doar în 6 state.

Interesant, însă, este faptul că în Franța, partidul lui Marine Le Pen a întrecut la o diferență de un punct partidul președintelui Emmanuel Macron, la 2 ani după ce a fost ales pe un val de popularitate. Pe de altă parte, în Germania, Angela Merkel a mai pierdut din popularitate, dar chiar și așa a obținut cel mai mare scor, astfel că scena europeană este reconfigurată.

Ce se întâmplă cu partidele care au dominat până acum scena politică

 

Principalele partide care au dominat până acum scena politică: cel Popular European, de centru dreapta și cel socialist, de centru stânga, au obținut împreună, pentru prima dată, mai puțin de jumătate din mandate în noul Parlament.

Chiar şi cu scoruri mai modeste, partidele pro-europene sunt creditate cu 493 de locuri din cele 751 ale Parlamentului de la Bruxelles.

În Franţa, potrivit exit-poll-urilor, partidul Adunarea naţională, de extremă-dreapta, al lui Marine Le Pen, ar fi obţinut 24,2%, cu două procente peste partidul președintelui Macron. "Francezii i-au dat o plama preşedintelui. Acum, Emmanuel Macron trebuie să dizolve Parlamentul", a cerut Le Pen.

Marine Le Pen: ”Președintele trebuie să suporte consecințele după ce a investit credibilitatea sa în aceste alegeri, care s-au transformat într-un referendum pentru sau împotriva politicilor sale, și chiar un referendum pentru persoana să. Cred că nu are altă opțiune decât să dizolve Adunarea Națională.”

În Italia, "Liga", partidul lui Matteo Salvini, a câştigat clar - cu un scor cuprins între 27 şi 31 la sută din voturi. Salvini vrea să formeze un bloc puternic în noul parlament european, asanumita Alianţa europeană a popoarelor şi naţiunilor.

Matteo Salvini: „Să vorbim astăzi despre Europa. Văd acolo un minunat steag al Europei, dar hai să sperăm că putem schimba Europa. Am votat, votul este secret, dar am votat să salvez Europa, pentru că cei care au condus Uniunea Europeană în ultimii ani i-au trădat drapelul, au trădat Uniunea. Au vândut-o pe câțiva bănuți, băncilor.”

Acum o săptămână, Salvini a adunat la un miting electoral 12 partide de extremă dreaptă şi naţionaliste, din Bulgaria până în Finalnda, incluzând Adunarea naţională a lui Le Pen şi partidele de dreapta din Germania şi Olanda.

Acestea din urmă au obţinut, însă, scoruri modeste, 10-11 procente.

La Atena, premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri anticipate, în urma înfrângerii partidului său în alegerile euro-parlamentare.

Alexis Tsipras: ”Grecii sunt cei care vor decide dacă vor continua cu planul nostru, care îi sprijină pe cei mulți, sau preferă să se întoarcă la istoria neagră a austerității și FMI, pe care am trăit-o în trecut. Ne adresăm din nou alegătorilor cu sinceritate și le cerem să ne confere un mandat, mandatul lor clar.”

Conform estimărilor, Partidul popular european, de centru-dreapta, rămâne cel mai important grup din noul parlament european - cu 178 de mandate. Dar a pierdut 43 de locuri, față de cât obţinuse după alegerile din 2014.

Manfred Weber: „Democrația europeană este vie. Aceasta este cea mai minunată veste de astăzi. Astăzi am primit o încurajare clară din perspectiva prezenței la vot.”

Grupul de centru-stânga al social democraţilor ar fi obţinut 152 de mandate, adică un minus de 39 de mandate.

Verzii ar fi crescut cu 17 mandate, până la 67. Sărbătoresc mai ales în Franţa, Germania şi Finlanda şi Suedia.

Iar Alianţa europeană a popoarelor şi naţiunilor, care adună partide populiste şi de extremă dreaptă, inclusiv din Franţa şi Italia ar avea în noul Parlament European 57 de mandate, cu 20 mai multe în comparaţie cu alegerile de acum cinci ani.
 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE ITALIA

 

 

Partidul de extremă-dreapta Liga al lui Matteo Salvini a ieşit pe prima poziţie la alegerile parlamentare de duminică din Italia, cu un scor cuprins între 27% şi 31% din voturi, conform a două sondaje realizate la ieşirea de la urne şi publicate de televiziunile italiene, relatează AFP. 

Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cealaltă componentă a majorităţii guvernamentale aflate la putere în Italia, realizează un scor cuprins între 18,5% şi 23% din voturi, conform acestor estimări, în urma Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care obţine un scor cuprins între 21% şi 25%. 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE UNGARIA

 

Partidul suveranist Fidesz al premierului ungar Viktor Orban este creditat cu o victorie zdrobitoare la alegerile europene, cu 52,3% din sufragii, devansând cu peste 35 de puncte procentuale opoziţia de centru-stânga, conform unei numărători realizate în aproape toate secţiile de vot şi publicată duminică de presa pro-guvernamentală, relatează AFP.

Fidesz va obţine astfel 13 din cele 21 alocate Ungariei.

Partidul naţional-conservator Fidesz al lui Orban şi-a îmbunătăţit scorul pe care l-a realizat la alegerile europene din 2014 (51%) şi se distanţează foarte mult de partidul de centru-stânga DK, cotat cu 16,3%.

Tânărul partid liberal Momentum, pentru prima sa participare la scrutinul european, devine a treia forţă politică şi îşi face intrarea în Parlamentul European, cu 9,7% din voturi.

Partidul Socialist a câştigat peste patru puncte procentuale, obţinând 6,6% din sufragii, iar partidul de extremă-dreapta Jobbik şi-a pierdut jumătate din alegători, ajungând la 6,5%, comparativ cu 14,7% în 2014.

Partidul ecologist LMP şi-a pierdut locul pe care îl avea până acum.   

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE PORTUGALIA

 

Socialiştii portughezi au obţinut 32,45% din voturi iar Partidul Social-Democrat (de centru-dreapta) a câştigat aproape 23% din voturi. Pe locul 3, cu peste 10%, este Blocul de Stânga, urmat de coaliţia dintre comunişti şi ecologişti. 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE POLONIA

 

Partidul naţionalist polonez Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile europene cu circa 42,4% din voturi, în faţa Coaliţiei Europene din care face parte şi Platforma Civică a fostului premier şi actual preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obţinut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne, informează agenţiile Reuters şi EFE.

La mare distanţă pe locul trei se regăseşte partidul ''Primăvara'' condus de activistul gay Robert Biedron, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator şi eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Prezenţa la urne a fost de 43%, mult peste cea de 23,8% din 2014. 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE GRECIA

 

"Noua Democraţie" a obţinut 34% din voturile grecilor, urmată de Syriza, cu 27%. Niciun alt partid sau coaliţie nu a mai luat peste 10%,

Premierul grec Alexis Tsipras, al cărui partid de stânga a fost învins în alegerile europene şi locale, a anunţat duminică seară că va convoca alegeri anticipate "imediat" după al doilea tur al alegerilor municipale, de pe 2 iunie. 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE FINLANDA

 

Partidul naţionalist şi eurosceptic Adevăraţii Finlandezi ar urma să îşi menţină cele două mandate din totalul de 13 posturi de europarlamentar ale Finlandei, după numărarea a aproximativ jumătate dintre voturile exprimate la alegerile pentru Parlamentul European, relatează DPA.

Partidul a obţinut 13,3% din voturi, un procent aproape neschimbat comparativ cu rezultatul din 2014.

Partidul Coaliţia Naţională, conservator, a rămas cea mai mare formaţiune politică din Finlanda, cu 20,1% din voturi, ceea ce înseamnă trei mandate, la fel ca în 2014.

Social democraţii ar urma să îşi menţină cele două mandate, în ciuda unui avans de aproape patru puncte procentuale, ajungând la 16,1%.

Verzii ar urma să obţină în final două mandate, faţă de unul în prezent. 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE DANEMARCA

 

Social-democraţii şi liberalii au ieşit pe primele 2 locuri, cu peste 20% fiecare. Partidul Poporului, de extremă dreapta, a scos doar 13,2%.

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE BULGARIA

 

GERB, partidul lui Boiko Borisov, ar fi ieşit pe primul loc, cu 31,6%. Pe locul 2 sunt socialiştii, cu 23,35%, urmaţi de Mişcarea penteru Drepturi şi Libertăţi (liberali) cu 13,8%. Naţionaliştii VMRO  au scos doar 7,25%.

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE FRANŢA

 

Formaţiunea franceză de extremă-dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National), condusă de Marine Le Pen, ar fi pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, în faţa partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Republica în Marş (La Republique en Marche), care ar fi obţinut între 22 şi 23% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, relatează agenţiile AFP, EFE şi dpa.

Cei doi lideri au transformat acest scrutin într-o competiţie între viziunile lor radical diferite. În timp ce Macron pledează pentru o Uniune Europeană cât mai integrată, Le Pen doreşte o Uniunea Europeană de state suverane.

O surpriză a venit din partea Verzilor, care ar fi obţinut un procent de peste 11% din voturi.

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE SLOVACIA

 

Coaliţia liberală pro-europeană slovacă ''Progresivne Slovensko-Spolu'' (PS) a câştigat alegerile europene din Slovacia, cu circa 20% din voturi, conform primelor estimări, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Formaţiunea progresistă PS, fondată în 2017 de Zuzana Caputova, avocata şi activista de mediu care în aprilie a câştigat alegerile prezidenţiale, ar urma cu acest rezultat să obţină în Parlamentul European 4 din cele 13 mandate ce revin Slovaciei. Acest partid a anunţat că se va alătura în legislativul european grupului liberal ALDE.

Pe locul doi, conform aceluiaşi sondaj se situează Partidul Social-Democrat (SMER), aflat la guvernare, cu 15,7% din voturi.

Locuri în Parlamentul European ar urma să obţină şi partidul LSNS, care pledează pentru ieşirea Slovaciei din UE şi are în acest sondaj 12%. Urmează creştin-democraţii din KDH şi liberalii din SaS, fiecare cu câte 9,6%.

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE CROAŢIA

 

Primele estimări arată că la alegerile europarlamentare din Croaţia conservatorii HDZ sunt pe primul loc, cu 23,43%, urmaţi de social-democraţi - 18,38% - de independentul Mislav Kolakusic, un magistrat extrem de popular, cu peste 8%, şi de Coaliţia Suveraniştilor Croaţi, cu 6,43%,

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE CIPRU

 

Conservatorii DISY au obţinut 31,8% din voturi, comuniştii (AKEL), 26% air liberalii din DIKO, aproape 12%. Social-democraţii şi ultranaţionaliştii au luat sub 10%, conform estimărilor.

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE IRLANDA

 

Primele estimări arată că partidul Fine Gael a obţinut 29%, iar Fianna Fail, Verzii şi Independenţii, câte 15% fiecare. Sinn Fein a luat 13% din voturi.

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE MALTA

 

În Malta, laburiştii ar fi luat 55% din voturi iar Naţionaliştii din PN, 37%

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE OLANDA

 

În Olanda, PvdA (social-democraţii) au obţinut 18%, conservatorii de centru dreapta (VVD) - 15%, creştin-democraţii, 12,3% iar FvD, în jur de 11%.

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE GERMANIA

 

Potrivit exit-poll-urilor, coaliţia CDU-CSU a obţinut 28%, Verzii - 22%, iar SPD, doar 15%. Extremiştii AFD ar fi obţinut doar puţin peste 10%

 

ESTIMĂRI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE AUSTRIA

 

Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat învingător la alegerile de duminică pentru Parlamentul European din Austria, urmat de social-democraţi şi de extrema-dreaptă, conform unor estimări publicate la închiderea urnelor, relatează AFP.

Cu 34,5% din voturi, OVP avansează cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2014 şi pare aproape de a realiza cel mai bun scor înregistrat vreodată de un partid la scrutinul european de la aderarea Austriei la Uniunea Europeană în 1995, conform acestor estimări difuzate de principalele media austriece şi care au o marjă de eroare de 2,5 puncte procentuale.

Pe poziţia a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, scădere de jumătate de punct procentual.

Afectat de scandalul Ibizagate, Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreapta, fost partener de coaliţie al OVP, se plasează pe locul al treilea, cu un procent de 17,5%, un recul de peste două puncte procentuale. Rata de participare la vot a înregistrat o creştere puternică, conform primelor estimări. Aceasta a fost de 45,4% în 2014.

 

Alegerile europarlamentare, confruntare între naţionalişti şi partidele de centru

 Europenii care au dat startul scrutinului, joi, au fost britanicii şi olandezii. I-au urmat irlandezii, vineri. Apoi cehii, letonii, maltezii şi slovacii, sâmbătă. Însă marea majoritate a statelor din blocul comunitar, adică restul de 21 au votat duminică. La urne s-au prezentat şi câţiva dintre aşa numiţii Spitzenkandidaten - primii pe lista partidelor din Parlamentul European şi potenţiali candidaţi la conducerea viitoarei Comisii Europene. Manfred Weber, de la Partidul Popular European, a votat împreună cu soţia,la o secţie din Wildenberg, în timp ce candidata Ska Keller, reprezentanta Verzilor, a votat la Berlin.

Analiştii politici văd alegerile din aceste patru zile, ca pe o confruntare între partidele naţionaliste, care au dus o campanie coordonată împotriva formaţiunilor de centru dreapta şi centru stanga - forţele care au dominat până acum fiecare configuraţie a Parlamentului European.

Liga din Italia, de pildă, şi-a unit forţele cu alte partide extremiste, AFD din Germania, Partidul Finlandezilor şi Partidul Popular Danez, cu scopul de a crea Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor. Vor să schimbe balanţa puterii în UE, în condiţiile în care, până acum, grupurile naţionaliste şi eurosceptice erau printre cele mai mici din forul European.

Unii alegători simt că teme importante au fost ocolite sau prea puţin dezbătute în campanie.

Cetățean francez: "Întrebarea dacă ne dorim sau nu o Europă federală. Şi apoi problema mediului.. Acestea sunt două dezbateri care, din punctul meu de vedere, au fost absente."

Cetățean francez: "Am sentimentul că partidele de aici sunt concentrate pe probleme interne, cu pe cele la nivel european."

Cetățean italian: "Sunt foarte încrezător, sper în continuare... Să vedem ce se întâmplă, probabil că va fi un scrutin foarte important".

În Marea Britanie, scrutinul a avut o miză uriaşă, iar unii comentatori l-au văzut drept un nou vot privind Brexitul. În funcţie de rezultat, ar putea contribui la blocarea retragerii sau la accelerarea ei, în contextul în care britanicii dezbat dacă şi cum să părăsească blocul comunitar.

Între timp, aşteptarea este uriaşă la Bruxelles. Pe un ecran uriaş amplasat în Hemiciclul Parlamentului European, transformat acum într-un imens centru de presă, vor fi proiectate estimările voturilor din ţările membre pe tot parcursul serii şi nopţii. Vor fi prezenţi şi liderii grupurilor politice şi candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Românii au stat la cozi uriașe, la secţiile de votare din străinătate. GALERIE FOTO, VIDEO
Românii au stat la cozi uriașe, la secţiile de votare din străinătate. GALERIE FOTO, VIDEO

Deși au fost nevoiți să parcurgă chiar și sute de kilometri până la secția de votare, românii din străinătate au dovedit că depărtarea de țară nu presupune deloc indiferență sau nepăsare, ci dimpotrivă!

Mărturiile tinerilor care au fost la primul lor vot. „Nu ne dorim doar o speranţă”
Mărturiile tinerilor care au fost la primul lor vot. „Nu ne dorim doar o speranţă”

A fost o zi mare şi pentru tinerii care au împlinit 18 ani şi au votat prima dată în viață. Cei mai mulţi speră că aleșii vor face lucruri concrete pentru generaţia lor.

Confuzie mare la sate în ziua votului. ”Ce căutai să vin aici?!”
Confuzie mare la sate în ziua votului. ”Ce căutai să vin aici?!”

Împărţiţi între speranţe pentru o viaţă mai puţin chinuită şi drumuri neasfaltate... oamenii de la ţară au ieşit la urne, în unele locuri, cu noaptea în cap.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.