EURO 2024 | Anglia, victorie la limită în fața Serbiei. Bellingham, decisiv pentru vicecampioana Europei

jude bellingham
AFP

Reprezentativa Angliei, finalistă la precedentul turneu final continental, debutat cu o victorie în grupele EURO 2024, după ce s-a impus cu 1-0 în fața Serbiei.

Titular în echipa Angliei, Bellingham a bifat un record, devenind primul jucător european care a evoluat la trei turnee finale înainte să împlinească 21 de ani. Mijlocaşul englez are 20 de ani şi 353 de zile, iar până acum a disputat meciuri la EURO 2020, Cupa Mondială 2022 şi EURO 2024. În meciul de la Gelsenkirchen, englezii au început în atac, iar Jude Bellingham a deschis scorul în minutul 13, înscriind cu o lovitură de cap, din centrarea lui Bukayo Saka.

Mitrovic a replicat pentru sârbi cu un şute pe lângă poartă, în minutul 20, Până la pauză nu au mai fost ocazii mari pentru englezi, sârbii nu au arătat nimic în atac şi 1-0 a fost scorul primei reprize. Mitrovic a cerut penalti la intervenţia lui Trippier, din careu, în minutul 59, dar arbitrul italian Orsato nu a acordat nimic. Harry Kane a trimis în bară, în minutul 77, iar Pickford a scos incredibil şutul lui Vlahovic din minutul 82. Până la final nu s-a mai înscris deşi Serbia a controlat ultimul sfert de oră şi, jucând economic, Anglia s-a impus cu 1-0 conducând în grupa C, cu trei puncte, notează News.ro.

Știrea inițială

Naționala din Albion a avut trei ani la dispoziție pentru a se reface după finala europeană pierdută, la penalty-uri, în fața Italiei, pe stadionul Wembley, și se așteaptă ca de data aceasta să se întoarcă în finală.

Meciurile de la EURO 2024 vor fi transmise în exclusivitate de PRO TV, PRO Arena și VOYO.

Deși este una dintre cele mai valoroase națiuni din fotbalul european, Anglia nu a reușit niciodată să triumfe în cadrul acestui competiții continentale. Astfel, „Cei Trei Lei” rămân în căutarea primului lor trofeu major de la Cupa Mondială din 1966.

Cele două echipe se întâlnesc pentru prima dată de când Serbia a devenit o națiune independentă, dar selecționerul Angliei, Gareth Southgate, ar trebui să fie atent la abilitățile lor aeriene: o treime din cele 15 goluri marcate în calificări au fost cu capul, cea mai mare proporție dintre toate finalistele.

Așteptările sunt mari, mai ales că Anglia va miza la acest turneu final pe vedete precum Harry Kane (Bayern Munchen / foto, dreapta), starul lui Real Madrid Jude Bellingham sau cu Phil Foden de la Manchester City, dar și cu alți jucători valoroși din La Liga și Premier League.

Căpitanul Harry Kane spune că Anglia are o "mare oportunitate" de a câștiga un trofeu important la Euro 2024.

"Cu toții vrem să fim amintiți pentru că am câștigat un turneu major cu Anglia - nu doar pentru că am avut campanii bune - așa că știm că este ceva de respectat și de care trebuie să fim mândri și să continuăm să ne forțăm", a declarat Harry Kane pentru BBC Sport.

Selecționerul Gareth Southgate spune că Anglia va trebui să fie "excepțională" pentru a trece de faza grupelor de la Euro 2024, în timp ce se concentrează pe meciul de deschidere de duminică împotriva Serbiei.

"Încerc doar să pregătesc echipa în cel mai bun mod posibil și așteptăm cu nerăbdare începutul turneului. Ați văzut Germania jucând așa cum a făcut-o, Spania împotriva Croației. Sunt multe echipe bune în acest turneu. Trebuie să fim excepționali pentru a trece de grupă și pentru a avea ocazia să mergem mai departe. Sunt extrem de entuziasmat - să-ți conduci țara la un turneu major este o onoare extraordinară, un mare privilegiu. Este la fel de emoționant ca înainte de Mondialul din Rusia, dacă nu chiar mai mult", a declarat el.

Serbia mizează pe Mitrovic

Serbia va fi una dintre cele mai impunătoare formații din punct de vedere fizic la EURO 2024, cu atacanții vedetă Aleksandar Mitrovic (91 de selecții, 58 de goluri / Fulham / foto, stânga) și Dusan Vlahovic (27 de selecții, 13 goluri) în fruntea unei formații care se așteaptă să se bazeze foarte mult pe centrările în careu și pe loviturile de departajare (5 din cele 15 goluri marcate în timpul calificărilor au venit prin lovituri de cap).

Sârbii mizează și pe faptul că sunt buni cunoscători ai fotbalului englez, deoarece în Premier League mai evoluează Dusan Tadic, fostul star al lui Southampton (108 selecții, 23 de goluri), actualul mijlocaș al lui Fulham, Sasa Lukic (46 de selecții) și portarul lui Chelsea, Djordje Petrovic (3 selecții).

Echipe probabile

Serbia: Vanja Milinković-Savić; Milenković, Veljković, Pavlović; Živković, Sergej Milinković-Savić, Lukić, Kostić; Tadić; Mitrović, Vlahović

Anglia: Pickford; Walker, Walker, Stones, Guehi, Trippier; Alexander-Arnold, Rice; Saka, Bellingham, Foden; Kane

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT OUT pentru meciul cu Slovacia? Un titular din naționala României a acuzat dureri
NEWS ALERT OUT pentru meciul cu Slovacia? Un titular din naționala României a acuzat dureri
Citește și...
Surpriză la Stuttgart. Danemarca nu a reușit să învingă Slovenia în primul meci pe care l-a disputat la EURO 2024
Surpriză la Stuttgart. Danemarca nu a reușit să învingă Slovenia în primul meci pe care l-a disputat la EURO 2024

S-a produs prima surpriză de la EURO 2024. Danemarca nu a reușit să învingă Slovenia în primul meci pe care l-a disputat la EURO 2024

EURO 2024: Țările de Jos, victorie la limită cu Polonia. Lewandowski nu a jucat | FOTO & VIDEO
EURO 2024: Țările de Jos, victorie la limită cu Polonia. Lewandowski nu a jucat | FOTO & VIDEO

Debut cu dreptul pentru Țările de Jos la EURO 2024. Reprezentativa batavă a învins-o duminică, la Hamburg, pe Polonia, scor 2-1, într-un meci disputat în Grupa D. 

"Așa vom trata România!" Ucraineanul Oleksandr Zinchenko, mesaj ferm înaintea duelului de la EURO 2024

România va înfrunta Ucraina, luni, de la ora 16:00, în primul meci din grupa E de la EURO 2024. Partida de la Munchen va fi transmisă ÎN DIRECT de PRO TV și VOYO.

Recomandări
Republica Moldova şi Ucraina încep oficial marţi negocierile de aderare cu UE
Republica Moldova şi Ucraina încep oficial marţi negocierile de aderare cu UE

Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, lansează oficial marţi, la Luxemburg, negocierile menite să permită celor două ţări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE.

Evaluarea Națională 2024 a început. Subiectele la limba și literatura română, publicate în cursul zilei
Evaluarea Națională 2024 a început. Subiectele la limba și literatura română, publicate în cursul zilei

Prima probă a examenului de Evaluare Națională 2024 are loc astăzi. Elevii claselor a VIII-a susțin proba la limba și literatura română. 

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost eliberat, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost eliberat, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției

După o saga juridică de ani de zile, Wikileaks anunţă că fondatorul Julian Assange a părăsit Regatul Unit după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane, în urma căreia acesta va pleda vinovat la acuzaţiile penale şi va fi eliberat.