Scoția - Cehia, 0 - 2 la EURO 2020. Cehii au câștigat fără emoții. Au marcat un gol senzațional de la mijlocul terenului
Cehia a învins luni Scoția cu 2-0, în primul meci din grupa D a EURO 2020.
Cehia a învins Scoția cu 2-0 în grupa D a EURO 2020, pe Hampden Park din Glasgow.
Ambele goluri ale partidei au fost înscrise de Schkick, a doua reușită fiind una de-a dreptul senzațională, cu un șut cu efect de la mijlocul terenului.
Scoţia a început cu mult entuziasm, la primul său turneu final (EURO sau Cupă Mondială), după o absenţă de 23 de ani, dar a fost depăşită de de o echipă mai bună, mai pragmatică.
Schick a avut prima ocazie clară a meciului, cu un şut din careu (16), dar portarul Marshall a respins de la colţul scurt.
Gazdele au avut o şansă notabilă, însă Dykes (18) a reluat pe lângă poartă din centrarea lui Robertson.
Scoţienii au ratat o mare şansă de gol în min. 32, când Robertson (Liverpool) a fost găsit liber de Christie, dar şutul său a fost deviat peste poartă de Vaclik.
Cehia a deschis scorul în min. 42, Schick marcând cu capul dintre doi scoţieni, Hanley şi Cooper, la centrarea lui Coufal.
Debutul reprizei secunde a fos tunul foarte alert, cu faze fierbinţi la ambele porţi. Oaspeţii au ratat prin Schick (46) şi Darida (47), Marshall fiind de fiecare dată la post, iar scoţienii au avut o bară prin Jack Hendry (48), cu un şut de la 16 metri. Apoi, Vaclik (49) a evitat autogolul la mingea respinsă greşit de Kalas.
Gol favorit pentru ”golul turneului”
În min. 52, Cehia a marcat al doilea gol, Schick surprinzându-l pe portarul Marshall cu un lob de la 50 de metri, după un şut blocat al lui Hendry. Pentru atacantul lui Bayer Leverkusen a fost al 13-lea gol în 27 de apariţii.
Darida a avut şi el o oportunitate (55), dar a tras peste poartă.
Cehia a făcut un pas înapoi, la conservarea rezultatului, iar gazdele au fost mai periculoase: şutul lui Armstrong (61), deviat de Kalas, a trecut puţin peste poartă, Dykes (62) a fost blocat de Vaclik la 3 metri, care s-a remarcat şi în min. 66 în faţa aceluiaşi Dykes. McTominay (77) a fost şi el aproape de gol, însă a şutat peste poartă din colţul careului de 6 metri. Nici Forrest nu a reuşit golul pentru gazde (81), fiind blocat in extremis de Celustka la 6 metri.
Cehia şi-a mai creat şi ea două situaţii bune de gol, dar Marshall s-a opus la mingile expediate de Schick (81) şi Krmencik (90).
David Marshall a devenit al doilea cel mai vârstnic jucător scoţian participant la un turneu final (36 ani şi 101 zile), după portarul Jim Leighton (39) la CM din 1998. El a apărat penalty-ul decisiv care a calificat Scoţia la EURO 2020 în barajul cu Serbia.
În celălalt meci din Grupa D, Anglia a învins Croaţia cu 1-0, duminică.
În etapa a doua, pe 18 iunie, Croaţia va juca la Glasgow cu Cehia, iar Anglia şi Scoţia se vor înfrunta la Londra, pe Wembley.
---
Echipa de fotbal a Scoţiei a început meciul cu Cehia fără Kieran Tierney, accidentat, luni, pe Hampden Park din Glasgow, în Grupa D a turneului final EURO 2020.
De partea cealaltă, în primul ''unsprezece'' al Cehiei nu sunt surprize, atacantul Patrik Schick fiind vârful de lance al echipei sale.
Scoţia revine la un turneu final (EURO sau Cupă Mondială), după o absenţă de 23 de ani.
Echipele de start la Scoția - Cehia, EURO 2020
Echipele de start:
Scoţia: 1. David Marshall - 5. Grant Hanley, 16. Liam Cooper, 24. Jack Hendry - 2. Stephen O'Donnell, 17. Stuart Armstrong, 7. John McGinn, 4. Scott McTominay, 3. Andy Robertson (căpitan) - 9. Lyndon Dykes, 11. Ryan Christie.
Selecţioner: Steve Clarke.
Rezerve: 12. Craig Gordon, 21. Jon McLaughlin - 8. Callum McGregor, 10. Che Adams, 13. Greg Taylor, 18. David Turnbull, 19. Kevin Nisbet, 20. Ryan Fraser, 22. Nathan Patterson, 23. Billy Gilmour, 25. James Forrest, 26. Scott McKenna.
Cehia: 1. Tomas Vaclik - 5. Vladimir Coufal, 3. Ondrej Celustka, 6. Tomas Kalas, 18. Jan Boril - 15. Tomas Soucek, 21. Alex Kral - 12. Lukas Masopust, 8. Vladimir Darida (căpitan), 14. Jakub Jankto - 10. Patrik Schick.
Selecţioner: Jaroslav Silhavy.
Rezerve: 16. Ales Mandous - 2. Pavel Kaderabek, 4. Jakub Brabec, 7. Antonin Barak, 9. Tomas Holes, 11. Michael Krmencik, 13. Petr Sevcik, 17. David Zima, 19. Adam Hlozek, 20. Matej Vydra, 22. Ales Mateju, 24. Tomas Pekhart.
Arbitru: Daniel Siebert; arbitri asistenţi: Jan Seidel, Rafael Foltyn (toţi din Germania); al patrulea oficial: Gheorghi Kabakov (Bulgaria); arbitru de rezervă: Martin Margaritov (Bulgaria)
Arbitru video: Marco Fritz; arbitri asistenţi video: Christian Dingert, Christian Gittelmann (toţi din Germania), Alejandro Hernandez (Spania)
Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Jaap Uilenberg (Țările de Jos)