România, așteptată la Bruxelles să dea explicații despre deficitul bugetar excesiv. Cum poate strânge cureaua
În octombrie, România trebuie să se prezinte în fața Comisiei Europene cu temele bine făcute. Guvernul are de dat explicații despre cum își va pune în ordine bugetul și, mai ales, cum va tăia din cheltuieli.
Oficialii de la Bruxelles așteaptă măsuri concrete despre cum țara noastră va strânge cureaua în următorii ani, pentru a nu mai lăsa deficitul bugetar să explodeze.
De ani de zile, România este în procedura de deficit bugetar excesiv. Adică e ca o familie care cheltuiește mai mult decât câștigă și trebuie să se împrumute ca să acopere diferența. La nivel de țară, acest deficit bugetar apare atunci când guvernul cheltuiește mai mult decât încasează din taxe și impozite într-un anumit an.
Uniunea Europeană are reguli clare: fiecare stat membru trebuie să mențină deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. Dacă deficitul unei țări depășește acest prag, intră în ceea ce se numește procedura de deficit bugetar excesiv. În prezent, se estimează că România va încheia anul cu un deficit de 8%.
În această situație, Comisia Europeană cere Guvernului să prezinte rapid un plan prin care să-și reducă deficitul, adică să cheltuiască mai puțin, sau să-și crească veniturile. Dacă țara nu respectă aceste cerințe, poate fi sancționată sau poate pierde accesul la anumite fonduri europene.
În ultimii patru ani, România a fost singura țară din Uniunea Europeană în procedura de deficit bugetar excesiv.
România a ignorat avertismentele de la Bruxelles
La ultima evaluare, Comisia Europeană a avertizat că, în loc să ia măsuri ca să reducă cheltuielile, guvernul le-a majorat fără o bază economică solidă.
Cu alte cuvinte, țara noastră nu doar că a ignorat avertismentele, ci a continuat să meargă într-o direcție riscantă, fără un plan clar pe termen lung.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie, ASE: „Vor începe să crească veniturile populației în special la pensionari sunt cele 3,8 milioane de pensionari ale căror pensii vor crește, vor mai fi creșteri și în alte sectoare bugetare plus angajările care în sectorul bugetar nu au fost înghețate asta înseamnă cheltuieli mai mari din partea statului pentru aceste domenii”.
Din iulie, și Italia, Ungaria, Franța, Polonia, Malta, Slovacia și Belgia sunt în procedura de deficit bugetar excesiv.
România este pe locul trei, cu un deficit bugetar estimat de aproximativ 8% din PIB.
Scopul acestor proceduri este ca statele membre să-și ţină sub control bugetele. În teorie, se poate ajunge la amenzi, dar nu s-a întâmplat niciodată.
Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie: „Am evaluat procedura de deficit excesiv aflată în desfășurare pentru România. Considerăm că România nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta deficitul excesiv”.
Vlad Voiculescu: „Costul României de împrumut este cel mai mare din Europa”
În octombrie, România, alături de celelalte state care se află în vizorul Comisiei Europene, trebuie să vină cu un plan concret despre cum vor să-și gestioneze cheltuielile și care sunt reformele și investițiile prioritare pentru următorii 4-7 ani.
Europarlamentarul Vlad Voiculescu explică, în cadrul emisiunii EURomânia, ce ar trebui să înțelegem despre acest deficit bugetar.
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „E ca într-o familie în care se cheltuiește mai mult decât se încasează. Dacă cheltuiești în mod consecvent mai mult, la un moment dat nimeni nu te mai împrumută. Cine va spune că ești rău platnic, asta se traduce în rating mai prost de țară, asta înseamnă că toate companiile, toate persoanele care vor să se împrumute, să-și ia o casă, să-și crească afacearea, au un cost mult mai mare. Costul României de împrumut este cel mai mare din Europa, de 7%. Dacă domnul Ciolacu ar împrumuta un singur miliard de euro, dobânda este de 7%, înseamnă 70 de milioane de euro. Ceea ce împrumută Guvernul României anul acesta este undeva la 120 de miliarde de euro. Deci doar dobânzile pe acest an sunt de 8,4 miliarde de euro”.