Victor Negrescu, vicepreședinte Parlamentul European, la EURomânia: Sunt trei tipuri de portofolii vehiculate pentru România

×
Codul embed a fost copiat

Ce se întâmplă în Capitala Europei are un impact direct asupra vieții românilor, prin legile și regulile pe care Uniunea Europeană le impune statelor membre.

Așa că de astăzi, în fiecare miercuri dimineață, o să vă prezentăm, în direct de la Bruxelles, deciziile și inițiativele europene care influențează direct țara noastră la EURomânia.

Astăzi, 11 septembrie, vorbim despre noii comisarii europeni cu Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, al cărui nume a fost vehiculat, însă, și pentru o posibilă candidatură la funcția de comisar european.

El a fost invitat în ediția de dimineață a Știrilor Pro TV.

”În momentul de față nu se știu portofoliile. De aceea, Ursula von der Leyen a decis să întârzie acest anunț oficial. În continuare sunt presiuni venite din partea statelor membre, ne putem aștepta și la alte schimbări în ceea ce înseamnă comisarii desemnați. Sunt trei tipuri de portofolii vehiculate în ceea ce înseamnă România. Avem zona de coeziune și de investiții, un portofoliu interesant, avem zona de social, portofoliu deținut de un comisar influent în mandatul precedent și avem zona economică solicitată de România. Toate cele trei portofolii sunt relevante pentru țara noastră.” - a spus Negrescu la Pro TV.

Citește și
Raffaele Fitto
Un politician de extremă dreapta va obține, în premieră, o vicepreşedinţie a Comisiei Europene, potrivit Die Welt
Strategia iubitei lui Oprescu pentru a recupera vila din Primăverii cumpărată pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Există posibilitatea ca propunerile țărilor membre, candidații, să fie respinși de către Parlamentul European

Camelia Donțu: Există posibilitatea ca propunerile țărilor membre, candidații, să fie respinși de către Parlamentul European?

Victor Negrescu: ”Există această posibilitate. S-a întâmplat lucrul acesta de fiecare dată, fie pe zona de integritate, fie pe zona de competențe. Ne așteptăm ca această luptă politică să se traducă prin comisari care vor pica.

Există o presiune enormă pe acei comisari susținuți de guverne anti-europene, dar nu numai. Și candidați susținuți de partide pro-europene au pierdut în trecut această luptă cu Parlamentul European și în contextul acesta va fi foarte important cum se prezintă candidatul român și cum îl susține pentru a trece de votul din Parlamentul European.

Camelia Donțu: De ce această bătălie pe portofolii? Cum influențează, de exemplu, comisarul nostru, ar putea influența dosarele pentru România? Se poate face așa ceva?

Victor Negrescu: ”Se poate face și acest lucru, deși comisarul european trebuie să reprezinte interesele tuturor statelor membre. Bătălia este despre controlul unor direcții, unor structuri birocratice în interiorul Comisiei Europene. Poți să ai un nume frumos de comisar, care în spate nu are nimic. Ori bătălia este tocmai să existe acest tip de control, pentru a putea iniția legislație. Comisia Europeană, conform arhitecturii europene, este singura structură care poate propune legislația europeană.

Parlamentul European nu o poate face. În consecință, este bine să ai un comisar influent, un comisar care are o relație bună cu președinta Comisiei Europene, un comisar care e suficient de abil cât să-și creeze alianță pentru ca acele măsuri pe care le propune să treacă de votul Comisiei Europene și ulterior de votul Parlamentului European”.

Fiecare stat membru are dreptul să numească un comisar

Miercuri, 11 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi trebuit să prezinte în Parlamentul European lista cu propunerile pentru viitorii comisari și portofoliile care ar reveni fiecarei țări.

Mult așteptata dezvăluire a fost amânată, însă, pentru săptămana viitoare, pe motiv ca Slovenia nu și-a nominalizat încă oficial candidatul pentru functia de comisar european.

Luni, Slovenia a propus-o pe Marta Kos, fost ambasador, pentru funcția de comisar european, însă nominalizarea trebuie aprobată de Parlament, ceea ce amână anunțul Ursulei von der Layen. 

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: "Guvernul sloven a informat Comisia că Parlamentul sloven își va exprima opinia cu privire la candidatul propus pentru postul de comisar vineri. Doar după acest pas, nominalizarea candidatului va fi completă și oficială. Pe baza acestui fapt, Comisia a solicitat Parlamentului European să amâne prezentarea Președintei von der Leyen în fața Conferinței Președinților cu privire la componența viitorului Colegiu, până când lista candidaților va fi completă."

Conform Comisiei Europene, lista va fi prezentata săptămâna viitoare, la Strasbourg, unde are loc sesiunea plenara a Parlamentului European. Surse de la Bruxelles spun însă că în spatele acestei amânări există și alte probleme.

O provocare cu care se confrunta Ursula von der Leyen este echilibrul de gen. Desi a cerut statelor membre cate doi candidati, un barbat si o femeie, doar Bulgaria a respectat cerinta.

România este una dintre țările care și-a modificat nominalizarea în favoarea acestei solicitări, propunând pe ultima sută de metri o femeie, pe Roxana Mânzatu, în prezent, europarlamentar.

Roxana Mânzatu: "Probabil din secunda în care în spațiul public a început să circule această întreagă dezbatere legata de numărul de femei în comisie, fiind eu și eurodeputat, undeva în colțul minții mele a existat această așteptare. Nu m-am gândit explicit la poziția de comisar până când am primit propunerea respectivă.”

Surse politice sugerează că România ar putea primi portofoliul de comisar european pentru muncă și drepturi sociale, dar negocierile cu statele membre continuă.

Există discuții ca noua Comisie să aibă mai multe portofolii decât cea precedentă.

De exemplu, portofoliul pentru Piață Internă ar putea fi divizat, cu unul dedicat digitalizării și altul tehnologiilor avansate, esențiale în contextul economic actual, unde Uniunea Europeana este în urmă față de SUA și China.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Ursula von der Leyen amână până săptămâna viitoare dezvăluirea noii Comisii Europene
Ursula von der Leyen amână până săptămâna viitoare dezvăluirea noii Comisii Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat până săptămâna viitoare anunţarea portofoliilor celor 26 de comisari nominalizaţi pentru noul executiv, potrivit a trei oficiali informaţi în legătură cu decizia ei, relatează POLITICO.

Un politician de extremă dreapta va obține, în premieră, o vicepreşedinţie a Comisiei Europene, potrivit Die Welt
Un politician de extremă dreapta va obține, în premieră, o vicepreşedinţie a Comisiei Europene, potrivit Die Welt

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi va încredinţa vicepreşedinţia executivă responsabilă de economie candidatului de extremă dreapta propus de premierul italian Meloni, Raffaele Fitto, relatează marţi cotidianul german Die Welt.

Von der Leyen, către Viktor Orban, care dă vina pe Ucraina pentru război: ”Ungurii au fost de vină pentru invazia sovietică?”
Von der Leyen, către Viktor Orban, care dă vina pe Ucraina pentru război: ”Ungurii au fost de vină pentru invazia sovietică?”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a criticat indirect pe Viktor Orban, întrebând dacă maghiarii ar trebui învinuiți pentru invazia sovietică din 1956. Premierul Ungariei a început să dea vina pe Ucraina pentru războiul rus.

 

Recomandări
Război în Ucraina. Soldații ucraineni trec granița ”cu încredere” în blindatele Marder din Germania: ”Nu ne facem grij!”
Război în Ucraina. Soldații ucraineni trec granița ”cu încredere” în blindatele Marder din Germania: ”Nu ne facem grij!”

Incursiunea trupelor ucrainene în regiunea Kursk, pe teritoriul Rusiei, a intrat în a treia lună. Forțele Kremlinului au început o contraofesivă puternică și ar fi recucerit câteva sate.

Scene apocaliptice în SUA. Zeci de tornade ucigașe au devastat așezări întregi. ”Niciodată nu am văzut asemenea dezastru”
Scene apocaliptice în SUA. Zeci de tornade ucigașe au devastat așezări întregi. ”Niciodată nu am văzut asemenea dezastru”

Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seară, după trecerea uraganului Milton, care a făcut cel puţin 17 morţi şi a provocat pagube de aproximativ 50 de miliarde de dolari.  

România a învins Cipru cu 3-0. Reacția lui Mircea Lucescu: ”Urmeaza acum un alt meci, foarte dificil!”. VIDEO
România a învins Cipru cu 3-0. Reacția lui Mircea Lucescu: ”Urmeaza acum un alt meci, foarte dificil!”. VIDEO

Mircea Lucescu, selecţionerul naţionalei României, a declarat sâmbătă că trebuie să uităm meciul cu Cipru, deoarece urmează un alt meci important, care poate asigura primul loc în grupă.