“Fiecare kg de carne pe care îl mâncăm este de la animale care au consumat organisme modificate genetic”. UE schimbă legea
“Fiecare kilogram de carne pe care îl consumăm astăzi, indiferent că suntem în România, în Franța sau în Germania, este obținut de la animale care au consumat organisme modificate genetic”.
Afirmația a fost făcută de europarlamentarul Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, în emisiunea EURomânia, prezentată de corespondentul Știrilor PRO TV Camelia Donțu.
Buda a explicat că acest lucru se datorează faptului că 98% din furajele de soia cu care fermierii europeni își hrănesc animalele provine din culturi modificate genetic, importate din Argentina.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Daniel Buda: “Aceste plante proteice au nevoie de anumite regimuri hidrologice, adică temperatură, umiditate, apă, ș.a.m.d, ceea ce nu se regăsește peste tot la nivelul Uniunii Europene. Deci, vrând-nevrând, cam trebuie să importăm, nu avem ce să facem.
Sigur că am putea să le spunem acelor state "nu-mi da soia modificată genetic, îmi dai numai soia din cealaltă". "Da, dar îți dau la un preț care până la urmă duce kilogramul de carne de la 30 lei la 100 lei". Cine mai poate cumpăra, până la urmă? Și de aceea suntem în această situație.”
Importurile masive de soia modificată genetic este și unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a decis modificarea legislației, astfel încât să permită fermierilor să folosească organisme editate genetic.
Plantele editate genetic, prin așa-numitele Noi Tehnici Genomice (NTG) sunt însă diferite de organismele modificate genetic(GMO), care rămân în continuare interzise.
Editarea genetică se folosește de tehnici de ameliorare moleculară care pot modifica de cel mult 20 de ori materialul genetic al unei plante, dar fără a “importa” gene de la altele.
“Nu iau o genă de la grâu și o duc la secară, sau de la secară la orz ș.a.m.d. Ci eu lucrez doar în interiorul aceluiași soi, al aceleași categorii, adică doar în interiorul grâului. Nu aduc gene din altă parte, pentru că dacă aș aduce gene de la o ală plantă, chiar fie ea și înrudită, am fi situația în care am putea vorbi de organisme modificate genetic”, a explicat Buda.
“Toată soia care vine în Uniunea Europeană este modificată genetic”
Daniel Buda: “(...) Avem de-a face cu o oarecare ipocrizie la nivelul Uniunii Europene și a celor care contestă această chestiune. Pentru că Uniunea Europeană, în momentul de față, își asigură necesarul de furaje proteice în proporție de 98% din Argentina, de unde avem organisme modificate genetic.
Toată soia care vine în Uniunea Europeană este modificată genetic. (...) De aceea suntem într-o oarecare doză de ipocrizie, pentru că, iată, noi nu permitem să se folosească (în UE) niște soiuri modificate genetic, dar le importăm cu grație din afara Uniunii Europene.
Pentru că, pur și simplu, noi n-am putea să dezvoltăm sectorul agricol - sectorul zootehnic, în special. Nu poți să faci lapte, carne, ouă ș.a.m.d. fără furajele proteice, unde Uniunea Europeană este deficitară."
Camelia Donțu: Deci, ca să subliniem acest lucru, Uniunea Europeană interzice cultivarea organismelor modificate genetic, dar permite importurile?
Daniel Buda: "Da, exact. Sau permite cultivarea unor organisme modificate genetic doar în circumstanțe extraordinare, și extrem de complicat de urmărit."
“Editarea genetică se întâmplă și în natură. Noi doar grăbim procesul”
Daniel Buda: “Lumea rebuie să înțeleagă că aceste noi tehnici genomice nu sunt altceva decât niște procese de cercetare științifică și de editare a genomului - până la 20 de modificări care pot să fie făcute în interiorul aceleași plante - în interiorul grâului, de exemplu, sau în interiorul orzului sau al altei plante.
Practic, aceste modificări nu se circumscriu până la urmă în ceea ce înseamnă modificări genetice. De aceea, practic discutăm de o reglementare care să permită fermierilor să aibă acces la soiuri care să fie rezistente la secetă sau soiuri care să fie productive.
(…) Aceste fenomene care sunt modificate în interiorul grâului, de exemplu, se întâmplă și în natură. De aceea spunem noi că, pe de o parte, sunt greu de identificat în practică, iar pe de altă parte nu vorbim de organisme modificate genetic, pentru că aceste fenomene se întâmplă și în natură.
Doar că în natură se întâmplă undeva în 8, 10, 15 ani. Și eu, prin tehnicile științifice pe care le am la dispoziție, fac să se întâmple asta în câteva luni de zile sau într-un an – doi.”
“Oricum mănânci cu grație soia modificată, la micul dejun. Atunci, hai să o facem mai puțin dăunătoare”
Daniel Buda: “Avem aceste premise de a obține niște producții mai bune, care să nu aibă nevoie de atât de multe îngrășăminte chimice, pesticide ș.a.m.d., care să fie mai rezistente la secetă.
Păi, Doamne iartă-mă, atunci haideți să le lăsăm pe piață, pentru că așa cum mănânci soia modificată genetic și o mănânci cu grație în fiecare dimineață, la micul dejun, și în cașcaval, și în ouă, și în șuncă ș.a.m.d, lasă aceste plante, care sunt cu mult mai puțin dăunătoare.
Deși nimeni nu spune asta, toate studiile care au fost făcute la nivelul Comisiei Europene, n-au identificat aspecte care să vină să spună că aceste plate sunt periculoase pentru consumul uman sau animal ș.a.m.d.
Atunci, lasă și aceste noi tehnici genomice să vină ca și instrumente la dispoziția fermierilor, dacă vrem să fie competitivi.”
Pe de altă parte, Buda spune că nu va fi niciodată de acord cu carnea artificială, creată în laborator.
“Niciodată nu o să fiu de acord cu ceea ce înseamnă carnea artificială, pentru că e o chestiune care va crește în laborator. Iei niște celule de la un pui de găină, o pui într-o cuvă, o stropești cu niște substanțe și o să ai pieptul de pui. Nu poți să fii de acord cu această chestiune. Chiar dacă acel produs, din cuva respectivă, ar imita toate gusturile sau aspectul unui piept de pui, n-aș fi de acord. Dar dincoace, când discut de o chestiune care ține de o editare genetică, discutăm de altceva.”, a spus Buda.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, agricultura, fermieri, carne, parlamentul european, modificari genetice,
Dată publicare:
14-02-2024 18:00