Vom folosi banii de la FMI numai daca leul pierde mult teren
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca vom lua bani de la FMI numai daca leul pierde mult teren ori statul nu se poate imprumuta de la banci.
Gratie noului acord preventiv, avem la dispozitie 5 miliarde de euro din partea Fondului Monetar International si Comisiei Europene. Banii nu vor fi folositi decat in situatii de urgenta.
"Caz de urgenta ar putea sa insemne un atac asupra monedei nationale declansat de o criza din regiune. Cam asta ar putea sa fie un caz de urgenta", spune Mugur Isarescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania va folosi banii si daca Ministerul de Finante nu va putea sa se imprumute de la bancile locale sau cele internationale.
Din 5 miliarde de euro, 3,6 vin de la Fondul Monetar International. Suma este de trei ori cota pe care Romania o are la FMI. Restul de 1,4 miliarde de euro vor fi pusi la dispozitie de Uniunea Europeana. La acestia se mai adauga 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala, care vor fi conditionati de reforme drastice in Sanatate si Educatie.
Acordul va fi ratificat pe 23 martie la Washington si va fi valabil doi ani de zile, adica pana dupa alegerile parlamentare. Este un acord preventiv, fara plata efectiva a banilor.
Noul acord prevede inclusiv privatizarea si restructurarea unor companii importante de stat cum ar fi CFR, Tarom sau Termoelectrica. Guvernatorul BNR sustine ca este plauzibila, inclusiv vanzarea a 10% din actiunile CEC pe bursa.
Noul acord se va axa pe dezvoltarea infrastructurii si restructurarea cailor ferate. In domeniul energetic sunt vizate investitiile in termocentrale, hidrocentrale si reactoare nucleare. In plus, acordul prevede extinderea facilitatilor pentru sectorul IT.
FMI si Comisia Europeana vor impune conditii stricte pentru absortia fondurilor europene si plata datoriilor statului catre mediul privat.
Potrivit presedintelului, daca vom reusi sa implementam proiecte cu fonduri europene in valoare de 1 miliard de euro, economia Romaniei va creste anul acesta cu 2,5%.