Vezi aici cum va fi 2009 "pe partea economica"
Romanii sustin ca intampina cu bucurie Anul Nou, dar isi pun tot mai mult intrebarea: o sa fie 2009 mai bun ca anul ce se incheie?
Temerea este fireasca, pentru ca in ultimele trei luni au inceput sa se simta si la noi efectele crizei internationale, de la deprecierea leului pana la restrangeri de activitate si concedieri in multe intreprinderi.
Situatia nu e roz, spun specialistii, dar nici atat de albastra precum pare.
In primele sapte luni ale anului moneda nationala s-a intarit pana la un curs de 3,47 lei pentru un euro, dar in urmatoarele cinci luni a urmat o depreciere rapida, iar acum bate la portile pragului de 4 lei pentru un euro, pe care l-a si depasit la casele de schimb. Una peste alta, un euro este acum cu 10% mai scump ca in 2007.
Deprecierea leului va duce la scumpirea produselor din import, inclusiv a alimentelor, cu 4-5%. Iar folosirea unui alt curs la calculul accizelor o sa scumpeasca bauturile alcoolice si tigarile.
Majoritatea analistilor cred ca slabiciunea leului va continua, cel putin in primele luni ale anului, dupa care acesta are toate sansele sa se redreseze. Cu o conditie: statul sa duca o politica prudenta, fara cheltuieli excesive. Iar Guvernul pare sa ia in serios toate aceste recomandari.
Deocamdata, Executivul a anulat majorarea pensiilor cu 9,5% stabilita de Guvernul Tariceanu si nici nu mareste salariile din sectorul bugetar.
Salariul minim creste insa de pe 1 ianuarie la 600 de lei pe luna, iar prognozele oficiale arata ca anul viitor salariile vor creste in medie cu 7%.
In plus, o parte dintre romani vor plati impozite mai mici la stat. De exemplu, cei care isi pastreaza banii in depozite bancare nu vor mai plati impozitul de 16% pe dobanda incasata, asa cum s-a intamplat pana acum.
Si jucatorii de la Bursa vor fi scutiti de impozit pe castigurile obtinute, o veste binevenita dupa ce in 2008 au pierdut peste 70% din banii investiti in actiuni.