Creste euro, se scumpesc produsele romanesti!


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 16:40
Data publicarii: Luni 29 Decembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Ce-i drept, deocamdata doar in tranzactiile dintre banci, pentru ca Banca Nationala a anuntat un curs cu o jumatate de ban sub aceasta valoare. Totusi, multe case de schimb si banci au cerut luni peste 40.000 de lei vechi pentru un euro. Cursul oficial anuntat Banca Nationala este de 3 lei si 99 de bani pentru un euro, nivel ce n-a mai fost atins din anul 2004.

Insa, la ora la care a fost facut anuntul oficial, bancile cumparau deja moneda cu peste 4 lei, iar pe parcursul zilei la casele de schimb valutar, euro a urcat la peste 4 lei si 6 bani.

Daca BNR nu va interveni in apararea leului, specialistii se asteapta ca de maine si cursul oficial sa depaseasca pragul de 4 lei.

In ultimele 4 luni, leul s-a depreciat cu peste 13%, iar asta va duce la scumpirea tuturor produselor din import.

De la 3,96 de lei, un euro a ajuns pana la 4 lei si 2 bani la ora 13, cand BNR a anuntat cursul oficial de 3 lei si 99 de bani. Dupa aceea bancile au ajuns sa faca tranzactii chiar si la 4 lei si 6 bani pentru un euro.
In plus, se vor scumpi si produsele romanesti pentru care se platesc accize, cum ar fi carburantii, alcoolul si tutunul. Si asta pentru ca acestea vor fi calculate anul viitor la un curs 3 lei si 73 de bani pentru un euro, cu 11% mai mare decat cel folosit anul acesta. 

Si benzina se va scumpi cu 12 bani pe litru iar motorina cu 10. Noroc ca in ultimele trei luni pretul carburantilor a scazut cu aproape un sfert.

Un pachet de tigari va costa cu 40 de bani mai mult, in timp ce un litru de bautura alcoolica de 40 de grade se scumpeste cu mai mult de un leu. Si produsele de lux, cum ar fi blanurile naturale sau parfumurile, vor costa mai mult.

In schimb, scade acciza la cafea, cu 2 lei si 30 de bani pe kilogram pentru cea solubila si cu 60 de bani pe kilogram pentru cea prajita.

Palpitatii pe piata valutara! 1 euro = 3,9964 lei
Leul e din ce in ce mai cuminte, cursul coboara la 3,92
Leul il asteapta cuminte pe Mos Craciun. Cursul a coborat la 3,92 lei/euro
VIDEO PROTVPLUS.RO