Kievul recunoaste ca blocheaza tranzitul gazului rusesc catre Europa
UPDATE: Degeaba se semneaza si se resemneaza acorduri, gazul rusesc tot nu ajunge in Europa. Criza s-a adancit dupa ce Ucraina a blocat gazul destinat restului continentului, denuntand, fara alte precizari, conditiile de tranzit "de neacceptat".
Ziua a inceput cu deja obisnuitele scenete in fata camerelor de luat vederi, avandu-l protagonsit pe Vladimir Putin. Cu acelasi aer de reprezentatie dramatica, un inalt responsabil de la Gazprom a "orchestrat" reluarea livrarilor de gaz.
Regia a fost perfecta, dar gazul tot n-a pornit spre Europa. Adjunctul Gazprom, Alexandr Medvedev, a declarat ca gigantul pe care il reprezinta s-a achitat de obligatiile sale si a dat drumul la gaz. Insa, acuza rusii, Ucraina ar fi de vina ca nu-l transmite mai departe spre restul continentului.
In replica, ucrainenii spun ca nu pot trimite gazul mai departe, pentru ca nu il primesc la presiune suficienta.
Ba mai mult, in buna traditie a spatiului ex-sovietic acordurile semnate si asumate de Moscova si Kiev in privinta observatorilor pot fi "doar simple petece de hartie". In consecinta, nu pot stabili cine este de vina.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso, care s-a straduit din rasputeri sa obtina un compromis in conflictul gazelor, l-a cautat la telefon pe Vladimir Putin pentru a-i face cunoscuta "deceptia" sa pentru intarzierea livrarilor de gaz catre Europa.
"Sistemul de gazoducte ucrainean este inchis" - a fost raspunsul primit.
Cat a pierdut Romania in cele sapte zile cand nu a primit gaz rusesc?