Traseul banilor statului: de la autoritati, la firmele bugetarilor

Ultima actualizare: 27-03-2012 12:58

Milioane de euro pleaca din contul autoritatilor catre unele firme, pentru lucrari extrem de scumpe. Explicatia sta in faptul ca cele mai multe dintre aceste proiecte sunt atribuite de primarii sau de companii de stat fara niciun fel de licitatie.

Iar unele dintre aceste contracte sunt date de fapt "cu dedicatie", chiar pentru firmele angajatilor de la stat.

1,56 milioane euro merg anual de la primaria sectorului 6 spre o firma privata pentru toaletarea copacilor. Firma a castigat contracte similare si cu primaria sectorului 1, iar faptul ca a participat singura la licitatie are si o explicatie.

Cristian Poteras, primar sector 6: "Pentru ca nu toata lumea are aceste utilaje asa cum le cer eu, cu macarale la inaltimi mari si manopere foarte mici".

O alta atribuire pe bani multi este facuta de Metrorex unei firme din Franta, care fabrica tichetele de calatorie cu metroul. Desi legea plafoneaza atribuirea directa la 50.000 de euro, contractul semnat de Metrorex este de aproape jumatate de milion de euro. Directorul general a refuzat sa comenteze situatia.

La Oradea, licitatia pentru construirea unor sali de sport cu banii statului a fost castigata chiar de firma prefectului. In total, cinci milioane de lei pentru doua sali de sport.

Gavrila Ghilea, prefect: "Sunt firme din Bihor care au castigat mai multe. Dar, se pare ca daca eu sunt actionar este o problema".

Intre timp, in Bucuresti, primaria generala asfalteaza trotuare si schimba borduri, desi locuitorii de pe Bulevardul Ferdinand, de exemplu, spun ca strazile nu aveau nevoie de reparatii.

Autoritatile spun ca exista un contract semnat in 2005, valabil pana in 2010, in valoare de 15 milioane euro, care prevede intretinerea a 13 strazi. De aici ... lucrarile nesfarsite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO