Tranzacţii imobiliare de 4 miliarde euro, la jumătate faţă de Rusia
Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi realizate în perioada 2003 - iunie 2008 pe piaţa românească a depăşit 4 miliarde de euro, nivel care plasează România pe a cincea poziţie în Europa Centrală într-un clasament elaborat de compania CB Richard.
România a atras circa 9% din volumul tranzacţiilor efectuate în Europa Centrală şi de Est în perioada analizată, de 45 miliarde euro. Polonia rămâne cea mai mare piaţă din regiune, valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi în această ţară fiind de 14 miliarde euro. Pe poziţiile următoare se află Rusia, unde investitorii au cumpărat active imobiliare de peste 8 miliarde de euro, Cehia cu aproape 8 miliarde de euro şi Ungaria, cu circa cinci miliarde de euro.
România depăşeşte toate celelalte state din Europa Centrală şi de Est, precum Bulgaria, Slovacia, Ucraina sau Croaţia. „O ţară emergentă cu o evoluţie rapidă este România, care anul trecut a atras 10% din valoarea tranzacţiilor încheiate în Europa Centrală şi de Est. România este a cincea ţară ca mărime în ceea ce priveşte valoarea cumulată a tranzacţiilor realizate între 2003 şi prima jumătate a anului în curs şi pare să recupereze distanţa la care se află de ocupanta locului patru, Ungaria”, se arată în raportul CEE Property Investment realizat de CBRE.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Valoarea tranzacţiilor din România a rămas ridicată şi în primul semestru al acestui an, când au fost tranzacţionate proprietăţi de circa 900 de milioane de euro, în creştere cu 34% faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut. „România a înregistrat acest nivel al investiţiilor în ciuda modificărilor randamentelor pe anumite segmente ale pieţei. Investitorii germani au realizat mai mult de jumătate din investiţii în primele şase luni”, se precizează în raport.
„Unul dintre motive este că băncile sunt mai restrictive în politicile lor de creditare. Numărul cumpărătorilor s-a redus”, se menţionează în raport. Astfel, scrie Ziarul Financiar, lipsa surselor de finanţare şi condiţiile nesigure de pe piaţă sunt principalii factori care au determinat reducerea tranzacţiilor.