Tranzacţii imobiliare de 4 miliarde euro, la jumătate faţă de Rusia

Ultima actualizare: 04-10-2012 08:26
Tranzacţii imobiliare de 4 miliarde euro, la jumătate faţă de Rusia

Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi realizate în perioada 2003 - iunie 2008 pe piaţa românească a depăşit 4 miliarde de euro, nivel care plasează România pe a cincea poziţie în Europa Centrală într-un clasament elaborat de compania CB Richard.

România a atras circa 9% din volumul tranzacţiilor efectuate în Europa Centrală şi de Est în perioada analizată, de 45 miliarde euro. Polonia rămâne cea mai mare piaţă din regiune, valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi în această ţară fiind de 14 miliarde euro. Pe poziţiile următoare se află Rusia, unde investitorii au cumpărat active imobiliare de peste 8 miliarde de euro, Cehia cu aproape 8 miliarde de euro şi Ungaria, cu circa cinci miliarde de euro.

România depăşeşte toate celelalte state din Europa Centrală şi de Est, precum Bulgaria, Slovacia, Ucraina sau Croaţia. „O ţară emergentă cu o evoluţie rapidă este România, care anul trecut a atras 10% din valoarea tranzacţiilor încheiate în Europa Centrală şi de Est. România este a cincea ţară ca mărime în ceea ce priveşte valoarea cumulată a tranzacţiilor realizate între 2003 şi prima jumătate a anului în curs şi pare să recupereze distanţa la care se află de ocupanta locului patru, Ungaria”, se arată în raportul CEE Property Investment realizat de CBRE.

Valoarea tranzacţiilor din România a rămas ridicată şi în primul semestru al acestui an, când au fost tranzacţionate proprietăţi de circa 900 de milioane de euro, în creştere cu 34% faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut. „România a înregistrat acest nivel al investiţiilor în ciuda modificărilor randamentelor pe anumite segmente ale pieţei. Investitorii germani au realizat mai mult de jumătate din investiţii în primele şase luni”, se precizează în raport.

Încheierea tranzacţiilor durează mai mult şi a devenit mai dificilă.
Referitor la valoarea tranzacţiilor încheiate în România în primul semestru al anului, companiile de consultanţă imobiliară au raportat cifre diferite. Astfel, Cushman&Wakefield a inventariat un volum de 815 milioane de euro, iar Atisreal de 912 milioane de euro. La nivelul Europei Centrale şi de Est, valoarea tranzacţiilor în perioada ianuarie - iunie 2008 a totalizat 5,9 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de intervalul corespunzător din 2007 şi mai puţin cu 24% comparativ cu a doua jumătate a anului trecut.

„Unul dintre motive este că băncile sunt mai restrictive în politicile lor de creditare. Numărul cumpărătorilor s-a redus”, se menţionează în raport. Astfel, scrie Ziarul Financiar, lipsa surselor de finanţare şi condiţiile nesigure de pe piaţă sunt principalii factori care au determinat reducerea tranzacţiilor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO