Surse: BNR a umblat iar la inflatie - indicele ar fi de 8,2% anul acesta
Banca Nationala a Romaniei a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8%, cat estima in luna august, la 8,2%, cifra care va fi anuntata joi la raportul trimestrial. Cel putin asta spun sursele citate de Mediafax.
"BNR anticipeaza ca va inchide acest an cu o inflatie de 8,2%, scenariu pe care il considera chiar usor optimist daca se vor manifesta anumite riscuri", au spus sursele citate.
Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depasind estimarea medie a analistilor, de 7,6%.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In august, Banca Nationala a Romaniei a urcat prognoza privind rata inflatiei la finele acestui an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand din luna iulie.
FMI spunea in urma cu doua zile ca rata inflatiei va depasi usor 8% la finele acestui an.
Ieri, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si a fixat o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.
BNR nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an.
Ce este inflatia
Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. In consecinta, avem inflatie atunci cand cu un leu se poate cumpara mai putin luna aceasta decat puteam sa achizitionam luna trecuta.
Painea, legumele si uleiul au dus inflatia la maximul ultimilor doi ani