BNR mentine dobanda cheie si vrea inflatie de 3% pentru 2012
Banca Nationala a Romaniei ramane precauta si nu modifica dobanda de politica monetara, nici ratele rezervelor minime obligatorii. Asta inseamna ca asteapta revenirea economiei pentru a scadea aceste instrumente.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Din acest punct de vedere, decizia BNR nu schimba cu nimic cadrul actual de pe piata bancara, dand doar un semnal de stabilitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dobanzile creditelor in lei nu vor fi influentate, nici cele ale depozitelor, cel putin teoretic. Ramane de vazut daca bancherii vor umbla la costul creditelor care este inca mare pentru conditiile actuale ale pietei.
Preturile cresc doar cu 3% anul viitor si in 2012
Pe de alta parte, BNR a analizat si aprobat marti si raportul trimestrial asupra inflatiei.
Decizia a fost de a mentine tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul de anul viitor, adica 3%, plus/minus un punct procentual.
BNR da astfel de inteles ca se asteapta la o stabilizare a cresterii preturilor, dupa ce anul acesta indicele a sarit la aproape 8%, dupa cresterea TVA-ului de la 19 la 24%. Prin urmare, la fel ca in ultimii trei ani, nici anul acesta BNR nu va reusi sa tinteasca intervalul stabilit, pentru ca daca in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui an era de la 3,7%, acum este de 7,8%.
De ce este atat de important sa tintim inflatia
Pentru ca acest indice este unul dintre criteriile fixate in acordul cu FMI si, de asemenea, o inflatie mica si stabila este unul dintre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru adoptarea monedei euro.