Statul roman vrea sa vanda o parte din actiunile Petrom

Ultima actualizare: 08-10-2012 17:16

Dupa ce a vandut zeci de fabrici si companii, unele extrem de importante, statul renunta si la putinele care i-au mai ramas.

Astfel, autoritatile vor sa scoata la bursa mai mult de jumatate din actiunile pe care le detin la Petrom, dar si parti din companiile strategice precum Romgaz sau Transelectrica.

Totul, pentru a face rost de bani la buget. Oficialii nu fac un secret din faptul ca strategia nu este buna pentru business, numai ca statul este strans cu usa.

Si ca sa faca rost de bani, statul vinde 12% din cat i-a mai ramas din Petrom, la bursa. Pentru toate aceste actiuni ar putea sa castige 600 de milioane de euro, jumatate din cat a castigat in 2004, cand a cedat majoritatea catre OMV.

Guvernul vrea sa dea si din actiunile de la Transgaz si Transelectrica, la care se vor adauga parti din companiile deja privatizate, de gaz si electricitate.

In privinta companiei Petrom cel mai probabil tot austriecii vor fi primii interesati.  Ministrul Economiei spune ca autoritatile au luat aceasta decizie, fortate de majorarea de capital pregatita de OMV- Petrom la care ar trebuie sa participe si statul in calitate de actionar.

Cea mai mare privatizare din istoria Romaniei a fost vanzarea BCR pentru care responsabilii de la Bucuresti au incasat 2,2 miliarde euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO