Statul incepe controalele ca sa-i prinda pe cei care pacalesc FISC-ul
Ajuns la fundul sacului, guvernul schimba placa si se transforma intr-un recuperator. Numai din indemnizatii si ajutoare acordate pe nedrept, statul ar trebui sa-si ia inapoi de la populatie peste un milion de euro.
Asa ca functionarii actioneaza ca niste detectivi, iar cand nu le iese figura, apeleaza la FISC, pentru ca inspectorii de acolo pot face si executari silite.
De exemplu, daca o mamica se intoarce mai devreme din concediul de maternitate si, timp de cateva luni, incaseaza si salariul si indemnizatia de crestere a copilului, atunci ea are de dat statului o suma de bani inapoi. Insa doar daca functionarii o prind.
Tot asa, miile de romani pacalesc ANAF-ul cu sau fara intentie sunt acum vizati de catre inspectori.
Autoritatile si-au dat seama ca au de recuperat 1,3 milioane de euro. Suma ar ajunge, de exemplu, pentru plata a peste 15.000 de pensii minime.
Problema este ca, din cauza unora, au de suferit si oamenii cinstiti, cei care asteapta un drept cuvenit.
De exemplu, pentru o indemnizatie de crestere a copilului, singurul drum pe care ar trebui sa-l faca o mamica ar fi la primarie. Numai ca multi parinti sunt divortati, si-au schimat domiciliul, au mai multi copii care si-au primit alocatia de la o alta institutie si, uite asa, tutorele este plimbat intre birouri cu zilele ca sa faca rost de negatii si adeverinte prin care sa arate ca nu incaseaza bani din mai multe locuri.
In medie sapte milioane de romani primesc in fiecare luna unul dintre cele 34 de ajutoare acordate de stat.