Solutia "insolventa", colacul de salvare pentru zeci de mii de companii
Cine credea ca 2010 va fi ca o infuzie de sanatate pentru zona de afaceri, a dat dovada de mult entuziasm. Specialistii cred ca anul acesta o sa fie rau de-a dreptul.
Numarul firmelor care sunt in insolventa, adica in faza premergatoare falimentului, a ajuns la 30.000 in 2009, dublu fata de anul trecut.
Pentru ca nu isi mai pot plati datoriile catre partenerii de afaceri sau pentru ca la randul lor nu au fost platiti si nu dispun de lichiditati, patronii firmelor cer intrarea in insolventa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adica, pentru cativa ani nu mai achita nici taxe la stat, nici rate la banci incercand sa reintre pe profit.
Cele mai afectate afaceri sunt cele din retailul de imbracaminte si electrocasnice, insa in ultima perioada tot mai multi producatori de alimente, de exemplu, sunt cu un picior in groapa.
Suna dureros, dar atunci cand o companie aduna datorii si cere insolventa, prima masura pe care o iau managerii este sa trimita acasa angajatii, fie ei doi sau trei, fie cateva mii. Efectul se vede imediat in piata. Puterea oamenilor de cumparare scade, iar vanzarile comerciantilor sunt in declin.
In plus, statul pierde peste 1 miliard de euro din neincasarea TVA-ului si contributiilor sociale, iar datoriile pe care companiile le au de recuperat unele de la celelalte depasesc patru miliarde de euro, spun lichidatorii. Toate aceste pierderi formeaza un cerc vicios pentru ca vor provoca alte falimente si din ce in ce mai multi someri.
Romania este codasa Europei la capitolul masuri anticriza, fapt confirmat si de reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezoltare. Acestia sunt de parere ca pana acum executivul a dat economiei un sprijin mai mult imaginar.