Socul de pe Wall Street, inca neelucidat! Ce a dus la prabusirea DJ cu 9%?


Ultimul update: Marti 28 August 2012 22:34
Data publicarii: Sambata 08 Mai 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

A fost o eroare comisa de un agent stangaci ori efectul nefericit al burselor tot mai informatizate? Inca sub soc, specialistii de pe Wall Street incearca sa inteleaga cauzele prabusirii violente a cotatiilor, inregistrata joi.

Incidentul, din fericire remediat inainte de un colaps total, a atras atentia asupra unei probleme. Prea grijulii sa fie primii, operatorii bursieri lasa in plan secund rigoarea si atentia.

Joi seara, in numai cateva minute, indicele vedeta Dow Jones s-a prabusit cu 998 de puncte, adica peste 9%, ceva nemaivazut in istoria bursei new-yorkeze.

Cum multi investitori au crezut ca situatia are legatura cu criza din Grecia si slabiciunea monedei euro, unda de soc s-a propagat instantaneu.

Bursele din intreaga lume, de la Frankfurt pana la Praga si Tokio, au cazut vertiginos si au terminat sedintele cu pierderi severe.

Pana cand situatia s-a redresat, pe Wall Street anumite actiuni s-au tranzactionat pentru scurt timp cu aproape 0 centi.

Data fiind panica instalata pe piata, operatorul Bursei a decis a suspende cotatiile anumitor actiuni pentru 30 pana la 90 de secunde, iar 4.000 de tranzactii au fost anulate.

Imediat dupa sincopa, canalele americane de profil au vehiculat ipoteza unei erori umane: un agent ar fi vrut sa execute o tranzactie de milioane insa din greseala a batut miliarde.

Curand insa, dezbaterea si-a mutat accentele pe structura pietelor.

Nu multi sunt familiarizati cu conceptul de "tranzactionare de inalta frecventa".

Insa, in urma incidentului de joi, au aflat si profanii ca pe Wall Street computerele cumpara si vand actiuni in valoare de miliarde de dolari cat ai clipi din ochi. La propriu!

Banci importante si fonduri de investitii au investit milioane de dolari in computere si platforme electronice de o putere uriasa. Toate se bazeaza pe o formula matematica sofisticata pentru a sesiza tendinte si a se misca mai rapid decat investitorii traditionali si, daca se poate, mai iute decat computerul concurentei.

Iata insa ca, oricat de sofisticata, tehnologia are slabiciunile ei.

VIDEO PROTVPLUS.RO