Slovacia: Riscul ca zona euro sa se destrame este foarte real

Dată publicare: 25-11-2010 00:00
Dată actualizare: 22-05-2012 04:06


Euro

Riscul ca zona euro sa se destrame sau sa nu mai functioneze normal este foarte real, cauza fiind criza datoriilor din statele aflate la periferia uniunii monetare, a declarat ministrul de Finante al Slovaciei, Ivan Miklos.

Avertismentul ministrului slovac vine in contextul discutiilor pentru definitivarea unui pachet de ajutor financiar pentru Irlanda si sustine pozitia exprimata marti de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat ca zona euro se gaseste intr-o situatie "extrem de serioasa".

Slovacia este membra a zonei euro de anul trecut. Apartenenta la zona euro a avut un efect pozitiv pentru Slovacia, sustinand cresterea economica a tarii cu aproximativ un punct procentual, a spus Miklos, in timpul unei dezbateri organizate la o universitate din Praga.

Slovacia, care s-a alaturat anul trecut zonei euro din postura de cel mai sarac membru, a refuzat sa contribuie la programul de imprumuturi bilaterale instituit pentru sustinerea Greciei, dar a anuntat ca va participa la sprijinirea Irlandei, intrucat criza din aceasta tara a fost cauzata de sectorul bancar si nu de cheltuielile excesive ale guvernului.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO