Seful FMI: Viitorul in zona euro este mai incert ca niciodata
Dominique Strauss-Kahn este de parere ca situatia din Europa ramane in continuare dificila, iar specialistii din economie trebuie sa accelereze gasirea unor solutii pentru scoaterea monedei euro din zona crizei.
Intr-un discurs sustinut la Geneva, citat de Reuters, seful FMI a sustinut ca efectele crizei se fac, in continuare, simtite in Europa, iar "viitorul este mai incert ca niciodata".
Strauss-Kahn a declarat ca situatia unor state precum Grecia si Irlanda subliniaza necesitatea unor "raspunsuri" mult mai coordonate la "furtunile" economice si financiare.
"Intarzierea in consolidarea supravegherii si crearii unor mecanisme eficiente de rezolvare a crizei ar putea conduce la urmatoarea criza", a spus oficialul Fondului Monetar International, citat de Reuters.
Totodata, Dominique Strauss-Kahn a respins ideea potrivit careia moneda unica a Europei ar putea fi o principala cauza pentru agravarea problemelor.
"Pentru mine, nu moneda euro este problema! Euro trebuie sa fie insotit de o mai buna coordonare la nivel regional", a adaugat el.
Cu o zi inainte insa, oficialul FMI criticase zona euro pentru raspunsul sau "dezordonat" la criza datoriilor.
"Zona euro ar trebui sa ofere o solutie completa pentru aceasta problema. Abordarea fragmentara, la o tara dupa alta, nu este buna", a spus atunci Dominique Strauss-Kahn, in timpul unei vizite in Grecia.
Unde arde-n Europa
Ieri, un influent organism independent de la Londra, care supravegheaza finantele publice, avertiza ca moneda euro risca sa intre in colaps daca se extinde criza pe continent.
La Dublin, a inceput dezbaterea celui mai dureros buget de criza din ultimele decenii.
Pretul "salvarii" Irlandei a fost un imprumut de 85 de miliarde de euro. Insa ce s-ar intampla daca o tara de marimea Spaniei ar da de necaz?
"Economia spaniola e mai mare decat economiile Portugaliei, Irlandei si Greciei luate la un loc. E a patra economie ca marime din zona euro, asa ca efectul asupra Europei si chiar al lumii intregi ar fi absolut enorm", a explicat Victor Mallet, seful biroului din Madrid al Financial Times.
In Spania, semnele crizei se vad peste tot: oamenii stau la coada pentru un bilet de loterie sperand intr-un castig miraculos care sa-i scape de grija zilei de maine. Economia merge prost, iar piata imobiliara s-a prabusit. Stau dovada constructiile neterminate.
Nimeni nu poate sa spuna de unde s-ar strange, la nevoie, sumele colosale necesare unui eventual plan de salvare de la falimentul financiar. Iar responsabilii tarilor din zona euro bat pasul pe loc.
Pierdut in metafore, comisarul european a fost nevoit sa admita totusi impasul. Dupa inca o reuniune la Bruxelles, luni seara, nici instituirea unui "fond permanent de salvare" pentru tarile in dificultate, nici asa-numitele "euro-obligatiuni", adica imprumuturi lansate in comun de mai multe state, n-au intrunit consensul.
Situatia Romaniei
In ceea ce ne priveste, acum cateva zile seful misiunii FMI in tara noastra Jeffrey Franks declara ca perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state care intampina dificultati. Afla de ce!
Sursa: Reuters
Etichete: fmi, criza, economie, Dominique Strauss-Kahn,
Dată publicare:
09-12-2010 00:00