Moneda euro risca sa intre in colaps, daca criza se extinde pe continent
Avertismentul vine de la Londra, de la un influent organism independent care supravegheaza finantele publice. Intre timp, la Dublin, a inceput dezbaterea celui mai dureros buget de criza din ultimele decenii.
Pretul "salvarii" Irlandei a fost un imprumut de 85 de miliarde de euro. Insa ce s-ar intampla daca o tara de marimea Spaniei ar da de necaz?
"Economia spaniola e mai mare decat economiile Portugaliei, Irlandei si Greciei luate la un loc. E a patra economie ca marime din zona euro, asa ca a efectul asupra Europei si chiar al lumii intregi ar fi absolut enorm", a explicat Victor Mallet, seful biroului din Madrid al Financial Times.
In Spania, semnele crizei se vad peste tot: oamenii stau la coada pentru un bilet de loterie sperand intr-un castig miraculos care sa-i scape de grija zilei de maine. Economia merge prost, iar piata imobiliara s-a prabusit. Stau dovada constructiile neterminate.
Nimeni nu poate sa spuna de unde s-ar strange, la nevoie, sumele colosale necesare unui eventual plan de salvare de la falimentul financiar. Iar responsabilii tarilor din zona euro bat pasul pe loc.
Pierdut in metafore, comisarul european a fost nevoit sa admita totusi impasul. Dupa inca o reuniune la Bruxelles, luni seara, nici instituirea unui "fond permanent de salvare" pentru tarile in dificultate, nici asa-numitele "euro-obligatiuni", adica imprumuturi lansate in comun de mai multe state, n-au intrunit consensul.