Seful FMI: somajul va continua sa creasca in Romania! Guvernul sa ia masuri
UPDATE: "Suntem ca niste doctori pentru tarile bolnave si cateodata prescriem si pastile amare." Din pacate nu a gresit cu nimic Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, cand a facut aceasta declaratie la Bucuresti.
Este greu de spus cat de suferinda este ecomomia noastra, insa din ce declara expertii americani numarul somerilor este in crestere, atata timp cat guvernul Boc risipeste mai mult decat isi permite.
In spatele acestor vorbe cu subinteles ale sefului FMI se ascunde un adevar pe care guvernul Boc il admite cu greu. Criza nu a trecut, iar masurile cu adevarat nepopulare se vor lua de acum inainte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne ingrijoreaza ca incasarile (n.r. Guvernului) au scazut in ultimele 2 luni, in timp ce cheltuielile au fost mai mari decat ne asteptam", a declarat Dominique Strauss-Kahn.
Pe romaneste, Executivul trebuie sa reduca din deficitul bugetar, iar variante nu prea sunt. Fie sunt dati oameni afara, fie li se taie din lefuri, fie cresc taxele si impozitele.
Seful FMI a stat in Romania doar 15 ore. Suficient cat sa discute cu Mugur Isarescu, Emil Boc si Traian Basescu, sa tina un discurs in fata studentilor de la ASE si un altul la Parlament, unde si-a uitat ceasul Cartier dupa ce l-a dat jos de la mana. Din fericire, l-a gasit deputata Aura Vasile.
Desi suntem d-abia la jumatatea acordului semnat de Romania cu cei de la FMI anul trecut, presedintele Traian Basescu i-a spus astazi lui Dominic Strauss Kahn ca Romania doreste un nou acord cu fondul incepand cu 2011.
Asta nu inseamna neaparat ca vom lua alti bani, ci ca vom continua sa fim sub lupa americanilor si sa indeplinim conditiile impuse de ei ani buni de acum incolo.
Mai mult, directorul FMI le recomanda autoritatilor sa nu se grabeasca sa treaca la euro in 2015 si sugereaza ca Romania ar trebui sa mai astepta un an sau chiar doi, pana in 2017, ca sa faca acest pas.
Exista insa si o veste buna, anuntata tot de directorul general al Fondului Monetar International: Romania va avea totusi o crestere economica anul acesta, ce-i drept, nu foarte mare. Progresul economic estimat de Dominique Strauss-Kahn este de 1 % sau chiar...de 2 procente.
Mai mult, directorul general al FMI i-a spus premierului Boc ca intelege ca Romania a fost afectata de criza si ca exista o presiune asupra bugetului si a asigurat ca institutia financiara cauta in continuare solutii, impreuna cu autoritatile romane, pentru a pastra echilibrul macroeconomic, "chiar daca uneori pare mai dura".
Premierul Emil Boc a aratat la randul sau ca Romania a incheiat acordul de imprumut pentru a limita efectele negative ale crizei economice si pentru a asigura realizarea unor reforme structurale care nu au fost derulate in Romania in ultimii 20 de ani.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Sursa: Pro Tv, Mediafax
Etichete: fmi, guvern, BNR, emil boc, mugur isarescu,
Dată publicare:
30-03-2010 00:00