Acordul cu FMI, avizat! Banii ajung la BNR si Ministerul de Finante


Ultimul update: Duminica 23 Septembrie 2012 10:36
Data publicarii: Luni 22 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
FMI

Guvernul a avizat astazi acordul convenit cu FMI pentru acordarea transelor trei si patru din imprumut, in valoare cumulata de aproximativ 2,45 miliarde euro, astfel incat banii sa poata intra in conturile Bancii Nationale si Trezoreriei.

La finalul sedintei de Guvern de marti, atat premierul Emil Boc, dar si ministrul de finante Sebastian Vladescu aveau motive sa respire usurati. Cei doi au anuntat ca Executivul a aprobat actul normativ prin care banii de la FMI sa intre in conturile Bancii Nationale a Romaniei precum si ale Trezoreriei Statului.

Conform lui Sebastian Vladescu, aproximativ 1,2 miliarde de euro vor ajunge la Ministerul de Finante, iar cealalta jumatate din suma va fi folosita de BNR pentru sustinerea cursului de schimb. De asemenea, in luna martie urmeaza sa intre in Romania si banii de la Comisia Europeana, in cuantum de un miliard de euro.

Pe de alta parte, ministrul Sebastian Vladescu a precizat ca sumele trebuie restituite Fondului Monetar International in cinci ani, in timp ce banii Comisiei ..in sapte ani. Cu toate acestea, el a tinut sa sublinieze faptul ca dobanzile percepute sunt situate sub pretul pietei.

Nu in ultimul rand, ministrul a vorbit si de existenta unor conditionalitati din partea FMI si CE! Acestea vizeaza "implementarea unor legi absolut necesare pentru imbunatatirea bugetarii, a sistemului de pensii". El nu a dat insa prea multe detalii despre aceste conditionari.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, BM si BERD, va ajunge astfel la 19,95 miliarde euro.

Va reamintim ca FMI a aprobat vineri raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro, suma care va fi virata pana marti.

Board-ul FMI a votat in unanimitate raportul de evaluare si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost indeplinit la finele anului trecut.

Comisia Europeana si Fondul Monetar International au dat aviz pozitiv luna trecuta pentru ca tara noastra sa primeasca banii de care are nevoie pentru a face fata crizei economice.

FMI-ul a recomandat board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze urmatoarele doua transe pentru Romania, a declarat seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

Mai mult FMI anticipeaza ca economia va reveni pe crestere in primul trimestru , dupa o scadere usoara in ultimul trimestru din 2009, si prognozeaza pentru finele acestui an un avans de 1,3%.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Sursa: Mediafax

FMI a aprobat eliberarea transelor in valoare de 2,3 miliarde
FMI a ramas fara bani de imprumuturi!
Romania a ratat iesirea din recesiune, PIB-ul a scazut cu 1,5% in trim.4
VIDEO PROTVPLUS.RO