Seful bancherilor elvetieni nu recomanda creditele in franci
Pierre Mirabaud, presedintele Organizatiei Bancherilor Elvetieni, nu recomanda contractarea creditelor in franci elvetieni celor care obtin venituri in alte monede si nu sfatuieste nici bancile sa acorde astfel de imprumuturi.
In ceea ce priveste proiectele elvetienilor in Romania, in sectorul financiar, Mirabaud a aratat ca bancile elvetiene sunt prezente chiar daca nu direct prin subsidiare, ci actionand pe partea de consultanta financiara si investitii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Bancile elvetiene nu sunt foarte importante pe retail, cum este Raiffeisen sau ING. Nu este specificul nostru. Suntem orientati pe partea de investitii. Avem banci de investitii. Vom continua in aceasta directie.”
Seful bancherilor elvetieni a mai spus ca sfatuieste clientii sa reconsidere piata de capital din Romania, care a devenit foarte atractiva, in conditiile scaderii cotatiilor din ultima perioada. Un sfert din creditele contractate de populatie in iunie au fost in franci elevetieni, chiar in conditiile in care doar trei dintre cele mai mari zece banci ofera aceasta alternativa de finantare.
In iunie, populatia avea un stoc de credite de circa un miliard de euro, din care cele in franci au reprezentat echivalentul a 258 de milioane de euro). In afara de Raiffeisen, scrie Ziarul Financiar, Volksbank si Bancpost, niciuna dintre bancile din top zece nu agreeaza creditarea in franci, invocand riscurile de curs de schimb pe care le implica.
De partea cealalta, jucatorii care ofera astfel de finantari urmaresc avantajul oferit de dobanzile mai mici pe care le pot afisa la francul elvetian si incearca sa le explice clientilor cat mai bine riscurile asumate. In total, nu mai putin de sapte banci locale vand astfel de credite.
Creditarea in franci elvetieni a explodat la jumatatea anului, inregistrand o crestere lunara de 10%, sustinuta de o crestere semnificativa in structura creditelor acordate populatiei.
Soldul creditelor in alte monede decat leul si euro a ajuns in luna iunie la 2,7 miliarde de euro si reprezinta astfel 11,4% din creditul total acordat populatiei. In urma cu un an ponderea era de numai 5%, insa intre timp soldul a crescut de patru ori.