Salariile celor de la privat, puse in pericol de masurile de austeritate

Ultima actualizare: 03-11-2012 15:14

Taierea pensiilor, reducerea salariilor, diminuarea indemnizatiilor pentru mame - toate au fost adoptate duminica seara tarziu de guvernul Boc intr-o sedinta speciala.

Astazi insa au fost dezvaluite si alte masuri de austeritate, despre care executivul s-a ferit sa vorbeasca pana acum. Vor creste dramatic taxele si impozitele pentru cei peste 500.000 de romani platiti cu drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate.

In schimb se pare ca au scapat cei din companiile la care statul este actionar majoritar de tipul: Romgaz, Transelectrica si Hidroelectrica, desi ministrii dau despre ei declaratii care se bat, cap in cap.

Pe masa guvernului se afla un proiect de lege care va pune in pericol salariile sau chiar slujbele a peste jumatate de milion de angajati din sectorul privat.

Pe intelesul tuturor pentru un angajat care primeste in mana 1000 de lei pe carte de munca si 5000 pe drepturi de autor, firma suporta o cheltuiala de 7300 de lei. Daca modificarile anuntate de ministrul muncii vor intra in vigoare atunci pentru acelasi salariu costurile angajatorului cresc cu aproape 50%, pana la 10.800 de lei. Putine firme vor avea de unde sa suporte cheltuielile suplimentare in aceasta perioada de criza.

In timp ce companiile private sunt in stare de alerta, in companiile de stat nici macar ministrii nu stiu ce se va intampla. Ministrul muncii anunta scaderi, cel al finantelor il contrazice.

Premierul anunta ca salariile bugetarilor si pensiile vor fi taiate chiar incepand cu 1 iunie. Guvernantii lasa de inteles ca orice intarziere va duce la o scadere si mai mare a salariilor.

Nimeni nu poate sti cu siguranta. Ministrul muncii sustine ca salariile si pensiile vor putea creste la loc doar daca statul va reusi sa continue restructurarea aparatului bugetar. Cu alte cuvinte sa dea afara in urmatoarele 6 luni 70.000 de bugetari.

Guvernul se afla intr-o cursa contra cronometru. Daca procedura de asumare va dura prea mult s-ar putea sa nu mai aiba timp sa aplice din luna iunie toate masurile anuntate.

Pe de alta parte tot ministrul muncii a declarat ca daca legea nu va fi publicata in monitorul oficial pana la 15 iunie, atunci pensionarii vor primi si in luna iunie pensia fara reducerea de 15%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO