Romania - FMI, o relatie de aproape 40 de ani!
Ultimul acord cu Fondul Monetar International a fost semnat in iulie 2004, dar a fost suspendat in toamna anului urmator.
"Asta inseamna ca Romania nu are dreptul la imprumuturi de la FMI, dar stim ca nici nu are nevoie - asta inseamna ca acordul 'a deraiat'", spunea atunci Emmanuel van der Mensbrugghe, negociator sef FMI pentru Romania
La vremea respectiva, FMI a cerut ca Romania sa isi reduca deficitul bugetar de 0,5%, prin cresterea cotei unice de 16%, introdusa de coalitia PNL-PD aflata atunci la guvernare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Calculul Fondului e un calcul stramb, e un calcul pe hartie, care spune ca daca am fi avut o cota mai mare, am fi strans mai mult", declara in octombrie 2005 primul ministru de atunci, Calin Popescu Tariceanu.
A fost ultima ciocnire intr-o relatie veche de aproape 40 de ani. Romania a devenit membra a Fondului Monetar International in 1972, in perioada cand Nicolae Ceausescu incerca sa isi imbunatateasca imaginea in occident.
El a incheiat trei acorduri de imprumut cu FMI, dar in timpul celui de al treilea, la inceputul anilor '80, a refuzat sa accepte conditiile impuse de Fond si a luat celebra decizie ca Romania sa isi plateasca toate datoriile externe. Rezultatul a fost ca magazinele romanesti s-au golit, iar cozile s-au tot lungit.
Dupa 1990, s-au incheiat alte sapte acorduri, pentru ca aproape fiecare guvern s-a imprumutat de la Fondul Monetar. Pana in '99, Romania avea nevoie disperata de aceste imprumuturi.
FMI a cerut de fiecare data limitarea salariilor in sectorul de stat, inchiderea sau privatizarea intreprinderilor de stat cu pierderi sau cresterea impozitelor. Masuri greu de aplicat, asa ca singurul acord finalizat cu bine a fost cel din 2001-2003, cand Romania nici nu mai avea nevoie de banii Fondului.