Romania are cele mai slabe companii din Europa Centrala si de Est


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 02:45
Data publicarii: Miercuri 10 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice
Sedinta intr-o companie din Romania

Romania are doar 30 de companii in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala in functie de cifra de afaceri din 2007, realizat de compania Deloitte, de doua ori mai putine decat Cehia si Ungaria si de sase ori fata de Polonia.

Anul trecut, PIB-ul Romaniei s-a ridicat la 121 miliarde euro, apropiat de cel al Cehiei, 128 miliarde euro, si peste cel al Ungariei, care a fost de 101 miliarde de euro. Cu toate acestea, in Top 500 companii din Europa Centrala, Cehia are inregistrate 70 de companii, iar Ungaria 60, in timp ce Romania este reprezentata doar de 30 de companii.

„Daca vorbim de Ungaria si Cehia, acestea au jumatate din populatia RomAniei, deci PIB-ul pe locuitor este mai mare ca in Romania. Cred ca in aceste tari exista un grad mai mare de concentrare al firmelor, iar in Romania vom reusi sa ajungem la aceasta tendinta abia peste zece ani”, a spus Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoze Economice al Academiei Romane.

Diferenta fata de Polonia este semnificativa atat in ceea ce priveste numarul de companii inscrise in top si anume 176, cat si ca cifra de afaceri totala a acestora, insumand 191,7 miliarde euro, de sase ori mai mult fata de Romania care are o cifra de afaceri agregata pentru cele 30 de companii inscrise de 30,2 miliarde euro.

Prima companie romaneasca aflata in Top 500 este Petrom, aflata pe locul 19, cu o cifra de afaceri de 3,5 miliarde euro, pierzand trei pozitii fata de anul trecut, scrie Ziarul Financiar. „Cu 30 de companii in Top 500, niciuna in top 10, Romania este cu siguranta reprezentata la un nivel mult mai scazut fata de potentialul pe care il are. Procesul ingreunat al reformelor a influentat principalii indicatori macroeconomici ca rata inflatiei sau cursul de schimb.

De asemenea, mediul economic instabil a constituit un factor decisiv care a impiedicat companiile romanesti sa atraga investitii straine directe importante si sa se dezvolte in ritmul in care au facut-o companiile din Europa Centrala”, au spus specialistii Deloitte Romania.

Cea mai importanta companie locala, care a adus o contributie pozitiva balantei comerciale a Romaniei, este Dacia Group Renault, care a urcat trei pozitii, ajungand pe locul 64.

Sursa: Ziarul Financiar

VIDEO PROTVPLUS.RO